Batibouw 2019: 60ste editie

Batibouw 2019: 60ste editie

De volgende editie van Batibouw, die doorgaat van 21 februari tot en met 3 maart, biedt heel wat nieuwigheden, voorgesteld rond drie centrale thema’s: Healthy Indoor Climate (een gezond binnenklimaat), New Way of Living (een nieuwe manier van leven) en Smart Building (intelligente gebouwen).

Een gezond binnenklimaat

Zoals elk jaar worden weer een aantal centrale thema’s uitgelicht. Een van de drie hoofdthema’s is ‘Healthy Indoor Climate’, of hoe kan je een gezond binnenklimaat bevorderen? Het thema is brandend actueel. “De klimaatopwarming zal de manier waarop we onze woningen bouwen, inrichten en ventileren sneller beïnvloeden dan je denkt”, aldus Frédéric François. “Het is daarom essentieel om een gezond klimaat in huis te creëren.”

Kleiner en efficiënter

In een tijd waarin vierkante meters almaar duurder worden, moeten we op zoek naar nieuwe manieren van wonen en leven, vandaag ook het tweede thema “New Way of Living”. Door de toenemende mobiliteitsproblemen kiezen veel Belgen ervoor terug te keren naar de stad, dichter bij een werkplek die bereikbaar is met het openbaar vervoer. Nieuwe woningen en gebouwen snijden in de leefruimte en er duiken steeds meer alternatieve woonvormen op: cohousing, kangoeroewonen, Community Land Trust (scheiding van grond en gebouw, waarbij de grond het eigendom is van de gemeenschap en de woning in handen van een particulier)…

Technologie ten dienste van de bewoners

Het derde en laatste thema belicht de nieuwste technologieën in “Smart Building”. De term “Smart Building” verwijst tussen anderen naar een bewustere, meer duurzame en energie-efficiëntere benadering van de bouw. Zoals het principe van het circulair bouwen, waarbij materialen, producten en goederen slim worden gebruikt én hergebruikt, zodat ze opnieuw in de kringloop terecht kunnen komen.

Meer info en tickets: www.batibouw.com

Tekst Anne-Catherine De Bast