Belgian Building Awards: architecten in de kijker

Belgian Building Awards: architecten in de kijker

Na een geslaagde editie vorig jaar brengt Batibouw ook dit jaar enkele opvallende projecten van architecten in de aandacht. Eric Cloes, hoofdredacteur van Ik ga Bouwen & Renoveren, legt uit waarom ook wij dit initiatief ondersteunen.

‘Architecten zijn het kloppend hart van de bouwsector’, steekt Eric Cloes, hoofdredacteur van Ik ga Bouwen & Renoveren van wal. ‘Wij vinden het dan ook belangrijk om hen af en toe eens in de bloemetjes te zetten. Daarom staan we mee aan de wieg van de Belgian Building Awards. Die prijzen reiken we dit jaar uit op donderdag 21 februari. Tijdens de gala-avond op Batibouw spreekt Koen Olthuis, oprichter van Waterstudio.nl, de gasten toe. Zijn architectenbureau is vooral gespecialiseerd in bouwen op het water. Ik ben benieuwd wat hij te zeggen heeft.’

Verschillende categorieën

 In totaal vallen er vijf verschillende prijzen te winnen in de volgende categorieën:

  • Rookie of the Year: zet een beginnend architectenbureau in de kijker.
  • International: bekroont het beste buitenlandse project van een Belgisch bureau.
  • Pioneer award: lauwert een architect of organisatie voor pionierswerk.
  • New Way of Living: plaatst een project waar efficiënt of duurzaam ruimtegebruik een belangrijke rol speelt in de spotlight.
  • New Way of Working: bekroont een architectenbureau dat vernieuwend nadenkt over werkomgevingen. In het ontwerp moet vooral het fysieke en mentale welzijn van de werknemers naar voren komen.

Innovatief product

Naast architectenbureaus kunnen ook fabrikanten in de prijzen vallen. ‘Aan het begin van Paleis 5 vind je de « Innovation House »-stand terug’, legt Eric Cloes uit. ‘Daar stellen we een twintigtal vernieuwde producten voor aan de bezoekers. De fabrikant die het meest innovatieve product ontwierp, gaat met de Product Innovation Award naar huis.’

De Belgian Building Awards zijn een initiatief van Batibouw. Het salon werkt hiervoor samen met de Orde van Architecten, Ik ga Bouwen & Renoveren, Architectura.be, Sanoma Home & Deco en Palindroom. Meer info en inschrijvingen via www.belgianbuildingawards.be.