Extra dagen weerverlet kosten bouwsector veel geld

Nieuws

De Vlaamse Confederatie Bouw schat de kost voor de hele bouwsector op 10 miljoen euro per dag.

Door de nieuwe winterprik komen er opnieuw enkele dagen weerverlet bij voor de meeste arbeiders in de bouwsector. Hoewel de weeromstandigheden ongunstig zijn en de arbeiders weerverlet hebben, blijven de vaste bedrijfskosten van de bouwbedrijven wel verderlopen. De Vlaamse Confederatie Bouw schat de kost voor de hele bouwsector op 10 miljoen euro per dag.

Een groot aantal bouwbedrijven hebben sinds het begin van 2013 nauwelijks werken kunnen uitvoeren. De winterellende begon op 11 januari en is met twee korte tussenperiodes in februari en begin maart. Op deze koude en sneeuwachtige dagen krijgen arbeiders, die werken in de bouwsector, weerverlet wat betekent dat ze omwille van de weersomstandigheden niet naar het werk moeten. Maar voor de bouwbedrijven lopen de kosten verder en voor grote bouwbedrijven zou dit zelfs tot 30.000 à 40.000 euro per dag kunnen zijn. De vaste kosten bestaan onder meer uit de afschrijvingen, de intrestlasten, de loonlast voor de bedienden waarvoor geen systeem van tijdelijke werkloosheid omwille van vorst en sneeuw bestaat, de kosten voor de bronbemalingen op de bouwplaats en voor de huur van materiaal als stellingen en kranen.

De marges aantasten

Deze extra kosten hebben onvermijdelijk een invloed op de marges van de bouwbedrijven. En door de huidige economische crisis staan deze bedrijven vaak al onder hevige druk. De Confederatie Bouw zegt dat de betalingsachterstanden en faillissementen in de bouw nog nooit zo groot zijn geweest.

Door dit ongewone winterweer komt ook de timing van bouwprojecten in het gedrang en hierdoor dreigen boetes voor het niet op tijd afleveren van een bouwproject.

De bouwsector vecht terug

Toch doen de bouwbedrijven al het mogelijke om tijdens het vriesweer toch aan het werkte blijven. Zo kunnen ze zich in deze periode richten op de binnenafwerking van luchtdichte gebouwen. (LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels