Fikse boetes tegen leegstaande woningen in Brussel

Fikse boetes tegen leegstaande woningen in Brussel

Immo, Nieuws

Eigenaars die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een woning meer dan een jaar lang moedwillig laten leegstaan, riskeren een fikse boete van 500 euro per m² gevel.

Eigenaars die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een woning meer dan een jaar lang moedwillig laten leegstaan, riskeren een fikse boete van 500 euro per m² gevel. Dat schrijft De Tijd.

Bovenop de gemeentelijke boete komt er nu een gewestelijke boete, en die kan een gepeperde rekening opleveren. De gewestelijke boete bedraagt 500 euro per vierkante meter gevel en dat bedrag kan nog verhogen in functie van het aantal verdiepingen en het aantal jaren dat het pand leegstaat. De nieuwe gewestelijke boete bedraagt meer dan het dubbele van de leegstandsbelasting van de Brusselse gemeenten. Die loopt op tot 200 à 300 euro per vierkante meter gevel. Maar vaak blijft de gemeentelijke taks dode letter.

Om er zeker van te zijn dat de boetes effectief geïnd worden, richt het gewest de cel Woningleegstand op, die 5 medewerkers krijgt. “Al is boetes uitdelen niet de eerste bedoeling van de cel”, benadrukt de Brusselse staatssecretaris van Huisvesting Christos Doulkeridis. De cel moet eigenaars ook helpen die een oplossing willen zoeken voor de leegstand van hun pand.

In Brussel zouden 15.000 tot 30.000 woningen leegstaan, terwijl er een grote vraag is naar woningen. Volgens experts zijn er 7.000 bijkomende woningen per jaar nodig om de bevolkingsaangroei in het gewest het hoofd te bieden. Onze hoofdstad is een van de snelst groeiende steden in Europa. Op dit ogenblik staan al 55.000 gezinnen in Brussel op een wachtlijst om een woning te krijgen. En dat zal in de toekomst alleen maar toenemen. Tegen 2020 zouden er maar liefst 150.000 inwoners bijkomen. Tegen 2060 zouden dat er zelfs 400.000 zijn. Dan zouden er 1.500.000 mensen in Brussel wonen, die allemaal een plekje om te wonen nodig zullen hebben. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels