Films kijken bij je thuis zoals in de bioscoop?

Films kijken bij je thuis zoals in de bioscoop?

Audio en video, Interieur

Met een home cinema kan je vanuit je luie zetel films bekijken alsof je in de bioscoop zat. Wil je boven op een optimale beeldkwaliteit ook kunnen genieten van een perfect geluid? Zorg dan voor een goede akoestiek in de ruimte.

Met een hifi- en tv-installatie van topkwaliteit haal je thuis een niveau van comfort dat nauwelijks moet onderdoen voor dat in een bioscoopzaal. Ga je graag nog een stap verder, dan kan je het beeld, maar ook het geluid van de bioscoop zelfs evenaren. Zeker als je het geluk hebt om een ruimte exclusief als home cinema te kunnen inrichten. Een goede geluidsisolatie is dan wel een must!

Rustige omgeving

In het algemeen is een goede akoestische isolatie nuttig om twee redenen. Eén, je beperkt de hinder voor de buren of je gezinsleden. En twee, voor een optimale geluidskwaliteit moet het in de ruimte zelf ook stil zijn. Met een goede geluidsisolatie moet je het volume niet al te hoog te zetten om geluiden van buitenaf te onderdrukken. De dialogen en de geluidseffecten zullen ook duidelijker zijn.

Vaak zit het hem gewoon in de juiste inrichting. In ruimtes met veel harde materialen zoals beton en glas (grote ramen bijvoorbeeld), gaat het geluid alle richtingen uit. Dit kan je al deels verhelpen door zachtere materialen toe te voegen zoals hout, kaders, gordijnen, tapijt, stoffen zetels…

“Voor een echt goede akoestiek moet je eigenlijk een box in een box creëren. De binnenste ‘doos’ wordt dan van de buitenste gescheiden met 7 centimeter isolatie op de vloer, het plafond en de muren”, legt Pascal Delarue, verkoper bij JB Sonic in Genval uit. Dit vraagt echter aanzienlijke werken, waardoor een akoestisch perfecte homecinemaruimte eigenlijk vooral een optie is bij grondige renovaties of nieuwbouw.

Het juiste geluid

De kwaliteit van het geluid is afhankelijk van de boxen en van de versterker, maar ook van de omgeving. Er bestaan verschillende materialen die helpen om het geluid in de juiste richting te sturen en weerkaatsing, echo’s, nagalm en andere stationaire geluidsgolven beperken. Andere verbeteren dan weer de verdeling van het geluid. Nog andere hebben zowel een gunstige impact op de akoestiek als op de juiste geluidsverspreiding.

© Philips

“Een goed voorbeeld zijn de Acoustix Pan-terre isolatiepanelen. Die kunnen geluiden tot 73 decibel buitenhouden en verbeteren tegelijk de akoestiek in de ruimte”, zegt Pascal Delarue. “Ze zijn bovendien maar 16 millimeter dik.” Bijkomend voordeel van deze panelen is dat ze vervaardigd zijn uit gerecycleerde materialen (gerecycleerd papier en vlaslemen) en op hun beurt gerecycleerd kunnen worden. Er bestaan uiteraard nog heel wat andere geschikte materialen op de markt.

Tip: Een ruimte van je woning volledig als home cinema inrichten en er de beste akoestische omstandigheden creëren, vraagt een niet onbelangrijke investering. Je schakelt dus best de expertise van een geluidsspecialist of akoesticus in.

Tekst Natacha Dumont
Openingsbeeld © Bang&Olufsen

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels