Filter, verlichting en verwarming

Zwembad en wellness

De circulatiepomp van het water, filter, schakelkast, automatisch ontsmettingssysteem, verwarming van het zwembad

Aan een goed geplaatst, degelijk zwembad zijn heel wat technische aspecten verbonden. Je kan in de buurt van het zwembad dan ook best een technische ruimte voorzien voor de circulatiepomp van het water, de filter, de elektrische schakelkast, het automatische ontsmettingssysteem, de verwarming…

1. De filterinstallatie

Een eerste type filter haalt de zwevende vuildeeltjes uit het water met behulp van een patroonfilter. Het water stroomt door dunne vellen papier waarin het vuil achterblijft. Dergelijke filters zijn echter moeilijk schoon te maken en moeten regelmatig worden vervangen. Je kiest dan ook beter voor een zandfilter (o.a. Astralpool). Het water dringt door in een zandlaag die het vuil vasthoudt. Dit type filter is makkelijker te onderhouden, maar is in aankoop iets duurder. Momenteel wordt deze diatomische filter minder gebruikt, omdat hij kankerverwekkend zou zijn.

2. Het zwembad ontsmetten

Om bacteriën te doden, blijft chloor een beproefd, maar toch meer en meer bekritiseerd middel. Tegenwoordig wordt deze stof vervangen door actieve zuurstof en een fysische behandeling met uv-stralen (o.a. Bio-UV). Er bestaan ook systemen voor elektrolyse met koper, koper en zilver of zout.

3. Verlichting

Vroeger stelden particulieren zich veelal tevreden met spots. Vandaag echter wordt volop gespeeld met kleuren, ledlampjes en kleurvariaties, ondermeer dankzij het gebruik van afstandsbediening. Alles heeft uiteraard ook hier een prijs.

4. Verwarming

Je kan het zwembad verwarmen met behulp van een ketel of een warmtewisselaar (o.a. Zodiac). Het water in het zwembad kan ook op temperatuur worden gehouden door een warmtepomp (o.a. Zodiac). Die biedt het voordeel dat ze in de buurt van het zwembad kan worden geplaatst, zodat je geen sleuven hoeft te voorzien, wanneer het zwembad verder van het huis (en dus van de ketel) verwijderd ligt. De pomp, die duurder is in aankoop, biedt dan weer een uitstekend rendement: per 1 Kw die door de compressor wordt verbruikt, stuurt de pomp er 4 tot 5 terug naar het zwembad.

Het is ook mogelijk om te verwarmen met behulp van zonnepanelen, maar die techniek staat nog in de kinderschoenen.

Tekst: Fanny Bouvry


Ik ga Bouwen & Renoveren

Tips

En tijdens de wintermaanden?

In principe wordt een zwembad nooit leeggemaakt, behalve wanneer er herstellingen moeten worden uitgevoerd. Voeg je chloor aan het water toe, dan is het niettemin een goed idee om het water om de 4 tot 5 jaar te verversen. Tijdens de wintermaanden moet je het waterniveau laten zakken onder dat van de aanzuigopeningen vóór je de winterafdekking aanbrengt. Zo blijft er geen water in de leidingen achter en kunnen die bij vriesweer dus niet springen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels