Financiële crisis verandert onze manier van wonen

Nieuws

Uit onderzoek van ILIV blijkt dat, door de financiële crisis, onze manier van wonen veranderd is. Zo is de interesse in co-housing en solidariteit sterk gegroeid.

Uit ILIV-onderzoek naar het thuisgevoel bij 2000 Belgen, blijkt dat wie de gevolgen van de crisis aan den lijve ondervindt, meer open staat voor thuiszorg, kangoeroewonen en co-housing.
Minstens 4 Belgen op de 10 voelen de crisis elke dag. Ze hebben hun uitgavenpatroon aangepast, schrappen in het budget of stellen aankopen uit. Hoewel nu nog eerder beperkt, heeft co-housing een groot potentieel, dat nog versterkt wordt door de financiële crisis.

Gemiddeld staat 22% van de Belgen open voor co-housing, maar dit cijfer daalt tot 17% voor wie weinig of niet geraakt wordt door de crisis, en klimt tot 27% voor wie sterk geraakt is door de financiële crisis.

Crisis maakt solidair
Het merendeel van de bevraagden is er bovendien van overtuigd dat ze meer voor elkaar zullen moeten zorgen, in plaats van het aan de overheid over te laten. Een thuis zal daarin een centrale rol spelen.

Gemiddeld is 23% van de Belgen bereid met de ouders onder één dak te wonen om later voor hen te kunnen zorgen, dit cijfer daalt tot 20% voor wie weinig of geen hinder ondervindt van de crisis en stijgt tot 37% voor wie een grote impact van de crisis kent. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels