‘Fiscale aftrek voor alle bouwleningen verdwijnt’

Nieuws

In 2014 wordt de (federale) fiscale aftrek voor woonleningen volledig afgeschaft. Dat geldt zowel voor lopende als nieuwe contracten. Dat zegt staatssecretaris Servais Verherstraeten. De Immotheker reageert verbijsterd op het nieuws.

In 2014 wordt de (federale) fiscale aftrek voor woonleningen volledig afgeschaft. Dat geldt zowel voor lopende als nieuwe contracten. Dat zegt staatssecretaris Servais Verherstraeten
(CD&V).

Nog snel een hypothecaire lening afsluiten om te kunnen genieten van een belastingsaftrek is zinloos, luidt het. Want nu blijkt dat het systeem in 2014 voor iedereen wordt afgeschaft. Alles wat met wonen te maken heeft wordt overgeheveld naar Vlaanderen. “Eens we de bevoegdheden hebben overgedragen, zal Vlaanderen volledig en alleen bevoegd zijn, zowel voor de lopende contracten als voor de nieuwe contracten,” zegt staatssecretaris Verherstraeten.

“Op dit ogenblik voor België betekent dat meer dan 1,4 miljard euro, waarvan ongeveer 900 miljoen euro zal overgeheveld worden aan middelen naar Vlaanderen toe.” In een reactie aan Belga bevestigt de woordvoerder van de staatssecretaris dat de overheveling naar de gewesten zowel betrekking heeft op de bevoegdheid zelf als de centen. “Het is dan aan de gewesten om een eigen woonbeleid uit te bouwen, via belastingkredieten of -verminderingen.”

Muyters: ‘Onduidelijkheid over aanpak door Vlaamse regering’
Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) liet vorige week verstaan dat er nog geen duidelijkheid is over hoe de Vlaamse regering dat gaat aanpakken. Op vragen daarover in de plenaire zitting van het Vlaams parlement woensdagnamiddag herhaalde de N-VA minister dat hij nog niet over cijfers en teksten beschikt. “Wat we zeker niet willen, is op gelijk welke manier na de staatshervorming een vacuüm creëren,” luidde het.

De Vlaamse Regering houdt alleszins vast aan “een stimulans voor mensen die een woning willen kopen, dus een vorm van woonbonus op een of andere manier, uiteraard binnen de mogelijkheden en met de instrumenten waar Vlaanderen over beschikt”.

Immotheker
In een reactie op de uitspraken van Servais Verherstraeten reageert de Immotheker verbijsterd. Volgens de Immotheker pleegt de overheid contractbreuk als ook bestaande leningen in het vizier komen. “De overheid verandert zo eenzijdig de voorwaarden van bestaande leningen en dat kan juridisch niet.” De Immotheker zegt “zeer ongerust” te zijn over de verdere aanpak van de bouwleningen door de Vlaamse overheid. (Belga/INM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels