“Fiscale stimuli zijn ook voor stookolieketels van belang”

“Fiscale stimuli zijn ook voor stookolieketels van belang”

Duurzaam bouwen, Nieuws

Na het afschaffen van de fiscale aftrekbaarheid voor energiebesparende maatregelen, kwam er vooral veel kritiek vanuit de zonnepanelen- en isolatiesector. Informazout benadrukt dat de fiscale stimuli ook voor verwarmingsketels van groot belang zijn.

Volgens een studie van McKinsey kan het energieverbruik in gebouwen met bijna 50% verminderd worden. Verwarming neemt 3/4 van het energieverbruik in gebouwen voor zijn rekening. Een efficiënte hoogrendementsketel kan dus een aanzienlijk verschil maken in het energieverbruik. De fiscale stimuli voor de stookolieketels zijn meer dan nodig, want het verwarmingsketelpark in België is zeer verouderd. Meer dan 400.000 stookketels in België werden in de jaren ’70 geplaatst.

Efficiënt

Ketelvervanging is één van de meest efficiënte manieren die de burgers hebben om hun energieverbruik sterk te verminderen zonder zware bouwtechnische ingrepen. Met fiscale stimuli wordt de investering voor velen financieel haalbaar en wordt ze eveneens gestuurd naar de meest efficiënte hoogrendementsketels. Deze investering zorgt voor een significante en onmiddellijke energiebesparing die tot 40% kan oplopen en die zich minstens 2x terugbetaalt over de levensduur van de installatie.

Het eerste slachtoffer van het afschaffen van deze stimuli is de kleine man, die vandaag vaak al in de meest energieverslindende woningen gehuisvest is. En dit vergroot uiteraard de ongelijkheid tussen diegenen die zelf zonder stimuli deze ingreep kunnen bekostigen en diegenen die minder kapitaalkrachtig zijn.

Informazout roept daarom de Federale- en de Gewestregeringen op om overleg te plegen over het doorvoeren van wijzigingen in het fiscale beleid met betrekking tot energiebesparende maatregelen. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels