Frauduleuze bouwbedrijven beter opspoorbaar

Nieuws

Dankzij een nieuw computerprogramma kan de sociale inspectie frauduleuze bouwbedrijven gerichter opsporen.

De sociale inspectie kan dankzij een nieuw computerprogramma veel gerichter frauduleuze bouwbedrijven opsporen. De kans om sjoemelende aannemers aan te treffen loopt dankzij het programma op tot 65 procent, terwijl “gewone” controles maar 25 procent fraudeurs opleveren. Dat schrijft De Morgen.

Het computerprogramma combineert gegevens van eerdere controles met allerlei fiscale en sociale data en geeft elk risicovol bedrijf een score. In juni voerde de sociale inspectie een eerste controle uit op basis van het programma.

De controleurs bezochten 46 werven, waar in totaal 186 werkgevers aan de slag waren. Bij twee derde werden ook effectieve inbreuken vastgesteld, zoals niet-aangegeven werknemers, niet-gemelde werven en tewerkstelling van buitenlandse werknemers zonder geldige verblijfsdocumenten.

De sociale inspectie zal het computerprogramma ook gebruiken voor andere sectoren, in eerste instantie voor controles in fraudegevoelige sectoren zoals de horeca en de schoonmaak. Maar ook sectoren die minder vanzelfsprekend zijn, zullen aan bod komen. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels