Freya Van den Bossche beboet asociale huurders

Immo, Nieuws

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) wil de levenskwaliteit in sociale woningen verhogen door asociale bewoners aan te pakken.

Dat staat te lezen in De Standaard en Het Nieuwsblad. De minister heeft een discussienota klaar over het sociaal woonbeleid in Vlaanderen met daarin tal van voorstellen die ze nu gerealiseerd wil zien.

Absurditeiten

“Zo zijn we op een aantal absurditeiten gestoten die absoluut moeten worden weggewerkt”, zegt Van den Bossche. “Zo behoudt nu maar een van de twee partners van een koppel dat uit elkaar gaat zijn plaats op de wachtlijst voor een sociale woning. De andere belandt opnieuw onderaan.”

Asociale huurders

Het opmerkelijkste voorstel van de minister is een retributie- of vergoedingssysteem voor asociale huurders van sociale woningen.

“Huisvestingsmaatschappijen kunnen huurders nu ook al bestraffen met een boete wanneer ze over de schreef gaan. Maar de huidige procedure is zeer log en omslachtig, waardoor die alleen wordt opgestart voor ernstige vergrijpen. In Antwerpen legt men daarom retributies op, bijvoorbeeld wanneer een huurder zijn afval in de gang van het appartementsgebouw achterlaat. Een echte boete opleggen, vergt een omslachtige procedure. Maar de bewuste asociale bewoner meteen laten opdraaien voor de schoonmaakkosten, dat kan wel.”

Van den Bossche wil dat anderstalige bewoners van sociale woningen ook een meer praktisch ingevulde taalcursus volgen dan nu het geval is. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels