Ga voor een smart bouwplan

Wedstrijden en speciale acties

Nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, water, gas en internet? Die vergeet geen enkele bouwheer. Maar denkt hij ook aan de mogelijke komst van allerhande smart toepassingen? Of een elektrische auto?

Een geslaagde nieuwbouw staat of valt met een degelijk plan. En daarmee bedoelen we niet alleen het concrete bouwplan van de architect, maar ook het langetermijnplan en de bijhorende verwachtingen van de bewoners. In het ideale geval tracht je je zo goed mogelijk op toekomstige toepassingen te voorzien. Makkelijk is dat niet. Wie vandaag de nieuwste technologieën mee op het plan zet, zal noodgedwongen moeten vaststellen dat die bij de oplevering van de bouw – wellicht ten vroegste over een jaar of twee – zonder pardon achterhaald zullen zijn.

De kunst bestaat er daarom in zo lang mogelijk zo veel mogelijk opties open te laten. Zullen we in huis op termijn almaar meer draadloos netwerk gebruiken? Zo ziet het er wel naar uit. Maar wie een nieuwbouw uittekent, kan net zo goed een degelijk bekabeld thuisnetwerk voorzien. Dat biedt vandaag – en mogelijk ook wanneer je de woning in gebruik neemt – nog altijd het meeste comfort. Het is geen overbodige luxe om naar alle kamers in je nieuwe huis netwerkkabels te voorzien. Ja, ook op plaatsen waar je niet meteen internetverbinding nodig acht. Lijkt het nu nog een vreemd idee, op termijn haal je misschien toch een geconnecteerde wasmachine in huis. Dan is het prettig dat je die makkelijk kunt aansluiten omdat je overal in huis netwerktoegang hebt voorzien.

Structurele basis

Denk daarom ook aan de integratie van alle mogelijke domotica en andere slimme toepassingen. De tijd dat die oplossingen voorbehouden waren voor peperdure, futuristische villa’s, ligt lang achter ons. Brand- en inbraakbeveiliging, rookmelders, van op afstand aanstuurbare poorten, ramen, rolluiken en verlichting, een slimme thermostaat en een videofoon: het zijn allemaal toepassingen die verbinding zullen maken met het thuisnetwerk. Hoe beter de structurele basis die je voorziet tijdens de nieuwbouwfase, hoe vlotter dat later zal verlopen.

Wie toekomstgericht nadenkt over zijn nieuwbouw, staat uiteraard ook stil bij het vraagstuk van het energieverbruik. Vandaag bestaan er tal van mogelijkheden om op een heel efficiënte en duurzame manier een oplossing uit te werken voor onder meer verwarming en sanitair warm water. Met boxx, de slimme thermostaat van ENGIE Electrabel, stel je niet alleen je verwarming in volgens de behoeften van het huis, maar kun je ook je elektriciteits- en aardgasverbruik opvolgen en heel gericht bijsturen. Is er bij je nieuwbouw een garage of carport voorzien, bedenk dan dat het aanbod aan elektrische en hybride wagens op relatief korte termijn sterk zal uitbreiden. Het is dan ook zeker geen slecht idee om bij je nieuwbouw de nodige voorzieningen te treffen, met één of meer laadpunten voor een elektrische auto, scooter of fiets.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels