Gangsters vervalsen energie- en telefoonrekeningen

Gangsters vervalsen energie- en telefoonrekeningen

Nieuws

Een nieuwe trend: gangsters vervangen het rekeningnummer op facturen door hun eigen rekeningnummer. De slachtoffers draaien zo goed als altijd op voor de kosten.

Gangsters hebben dit jaar al bijna twee miljoen euro buit gemaakt door enveloppen met facturen te onderscheppen en op de brief het bankrekeningnummer te vervangen door hun eigen rekening. De slachtoffers draaien zo goed als altijd op voor de kosten. Dat schrijft Het Nieuwsblad woensdag.

“De bende onderschept een lading brieven met facturen die een bedrijf uitstuurt naar klanten”, zegt Dirk Willemen van de directie Economische en Financiële Criminaliteit bij de Federale Politie.

“Ze openen alle omslagen en passen het rekeningnummer aan op de overschrijvingsformulieren. Soms scannen ze het document in en passen ze het nummer aan met de computer, soms kleven ze een zelfklever over het nummer, maar soms hangen ze ook eenvoudigweg een post-it op de brief: Opgelet: nieuw rekeningnummer. Daarna worden de brieven weer op de bus gedaan.”

Niet aansprakelijk

Argeloze slachtoffers storten nietsvermoedend hun geld op de rekening van de gangsters. Pas wanneer ze na verloop van tijd een aanmaning krijgen, beseffen ze dat het geld op de verkeerde rekening is gestort. Dit jaar alleen al zou er bijna twee miljoen euro in de zakken van gangsters verdwenen zijn.

Het gaat om goed georganiseerde bendes, die wellicht vanuit het buitenland opereren. Hoe ze de omslagen met facturen in handen krijgen, blijft voorlopig onduidelijk.

In de meeste gevallen draaien de slachtoffers op voor de schade. “De wet op de betalingsdiensten zegt dat banken niet aansprakelijk zijn wanneer ze de overschrijving uitgevoerd hebben op basis van de gegevens die de klant verschafte”, zegt Febelfin, de belangenorganisatie van de banken.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels