Garage of carport: wat is de beste keuze?

Garage of carport: wat is de beste keuze?

Carport en pool house

Het is niet altijd aangewezen de garage binnen het beschermde volume van de woning te plaatsen. In dergelijke gevallen kunt u zich ook de vraag stellen of het niet zinvoller en goedkoper is om geen garage te bouwen maar voor een carport te opteren. Enkele afwegingen.

Zowel de carport als een garage hebben hun voor- en nadelen. De eisen die u aan de staanplaats voor uw wagen stelt, zullen de uiteindelijke keuze dan ook sterk bepalen.

Duurzaamheid

Het staat buiten kijf dat een gemetselde garage een langere levensduur heeft dat een carport uit hout of metaal. Verduurzaamd hout en gegalvaniseerd metaal of aluminium hebben ook een respectabele levensduur en zijn voldoende stevig en weersbestendig om tijdens hun levensduur enkele wagens te stallen.

Veiligheid

Ook hier lijkt de garage op het eerste gezicht beter te scoren. Afgeschermd door een gesloten garagepoort houdt de garage ongewenste gasten buiten. Daar tegenover staat dat inbrekers ongezien hun gang kunnen gaan in de gesloten garage, terwijl ze bij een open carport wel een grotere risico lopen om opgemerkt te worden.

Gebruiksgemak

De garage wordt vanuit financieel oogpunt doorgaans net voldoende breed bemeten om de wagen te stallen. Wanneer u tegen de wanden kasten plaatst of voorwerpen stalt, is de ruimte vaak te krap om comfortabel in en uit de wagen te stappen. De carport met zijn open wanden heeft dat nadeel niet.

Zowel carport als garage zetten de factor ‘neerslag’ buitenspel. In een gesloten garage heeft u helemaal geen hinder van neerslag, maar probleem is wel dat vocht dat met de natte wagen mee binnenkomt trager opdroogt dan in een carport waar de wind vrij spel heeft. In dat laatste geval is het risico op corrosie van de wagen aanzienlijk kleiner.

Flexibiliteit

Een carport is modulair opgevat en is dus eenvoudig uit te breiden wanneer er extra ruimte nodig is voor een tweede wagen. Bij een (gemetselde) garage is dat minder vanzelfsprekend.

Kostprijs

De hamvraag: welke van de twee opties is het goedkoopst? Zonder twijfel de carport, vanuit welke invalshoek u het ook bekijkt. Wanneer u als handige harry zelf aan de slag gaat, hebt u al een bouwpakket voor een carport vanaf 1.500 euro. De materialen voor een garage zullen u een veelvoud daarvan kosten en bovendien duurt het bouwen langer.

Maar staar u niet blind op de prijs alleen! Er zijn nog andere argumenten die uw definitieve keuze kunnen bepalen. Bij een carport kunt u bijvoorbeeld een gesloten ruimte integreren die als tuinberging dient. In een gemetselde garage kunt u fietsen stallen, tuingerief opbergen …

Tekst: TiM Vanhove – habitos.be

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels