‘Geef dieven tijdens de kerstvakantie geen kans op bouwwerven’

‘Geef dieven tijdens de kerstvakantie geen kans op bouwwerven’

Nieuws

Vlak voor de start van de kerstvakantie, roepen Bouwunie en Nelectra, de federatie van de elektrosector, op om dieven geen schijn van kans te geven en bouwplaatsen goed af te sluiten. Werfdiefstallen zijn, zo blijkt uit cijfers van de federale politie nog altijd een heel groot probleem.

In 2013 tekende de federale politie meer dan 4000 diefstallen op op werven, dat zijn er maar liefst 11 per dag. De aanwezigheid van allerhande bouwmaterialen is een doorn in het oog van heel wat dieven. Aangezien de meeste diefstallen gebeuren op het moment dat bouwplaatsen verlaten zijn, tijdens de vakantie of in het weekend, roepen Bouwunie en Nelectra op om werven goed af te sluiten en materieel en materiaal in de mate van het mogelijke niet achter te laten.

Zowel het kleine materieel zoals bakstenen, boormachines en kabels als groot materieel zoals graafmachines en compressoren worden dikwijls gestolen. “Een diefstal is vaak een zware dobber voor de betrokken bouw- en elektrobedrijven. Niet alleen loopt de schade vaak op tot ettelijke tienduizenden euro per diefstal, het stuurt ook de werkplanning helemaal in de war”, zegt Viviane Camphyn, afgevaardigd bestuurder van Nelectra.

“Het gaat hier zowel om individuele daders als georganiseerde bendes”, zegt Eddy De Raedt, expert eigendomscriminaliteit bij de federale politie. “Werfdiefstallen is een niet te onderschattten probleem dat ook onze aandacht heeft maar je kan wel met preventieve maatregelen zelf het risico sterk doen dalen.” (Bouwunie/AB)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels