Geen licht zonder duister

niet importeren

Licht hoeft niet overvloedig te zijn, integendeel. Architectuur vloeit net voort uit een afgewogen evenwicht van openheid en geslotenheid, van licht en duister.

Architect Marc Van Schuylenbergh, ontwerper van MUZE’UM L waar de L staat voor licht en landschap: “Goede architectuur geeft altijd een geslaagde beleving van ruimte en licht. Om dat te bereiken, is een zorgvuldige wisselwerking nodig tussen open en gesloten, tussen licht en duister. Zoals de Nederlandse architect Aldo van Eyck zei: maak alles open en de ruimte verdwijnt. Hetzelfde geldt voor de daglichtinval. Weg zijn de intimiteit, de geborgenheid, het sublieme verrassingseffect als je plots wordt overvallen door lichtinval. Een gesloten woning of ander gebouw kan uiterst transparant en toegankelijk zijn dankzij het oordeelkundig gebruik van zenitaal licht, boeiende doorkijkjes en waar nodig de juiste portie openheid. Dat is eeuwen geleden al aangetoond en wordt vandaag telkens weer bevestigd in een nieuwe, aangepaste vormgeving. Kijk maar naar het Pantheon in Rome, een massief gebouw dat binnenin volop in het licht baadt dankzij de oculus, de koepelvormige dakopening met een diameter van 8 meter. Of naar een hedendaagse tegenhanger zoals het Guggenheimmuseum in New York met zijn dakkoepel. Om architect Juliaan Lampens te parafraseren: een architect krijgt een programma, maar zijn eigenlijke opdrachtgever zijn de zon en de natuur.”

“Hetzelfde effect speelt op de grotere schaal van straten en wijken. In het historische hart van Barcelona, de Barri Gòtic, staan de woningen dicht bij elkaar en hebben ze kleine ramen, zodat de zon de gevels niet kan bereiken en de hitte wordt geweerd. Als je door die smalle straten in de schaduw struint, word je voortdurend verrast door doorkijkjes naar strepen blauwe lucht tussen de naar elkaar leunende gevels.”

“Het mooie aan zenitaal licht is dat de lichtinval, in tegenstelling tot gevelopeningen, niet beperkt blijft tot een bepaalde windrichting. Daarom maak ik graag gebruik van dakkoepels, zowel in nieuwbouw als in renovatie. Soms schrikken opdrachtgevers wel eens, omdat ze koepels associëren met een garage of bergruimte. Maar op de juiste plek, in de aangewezen vorm en op de gepaste manier toegepast kan een koepel schitterende resultaten opleveren. Intussen zijn er ook volop oplossingen voorhanden die de gewenste thermische of akoestische isolatie haalbaar maken, het onderhoud comfortabel houden, op de gewenste momenten verduisterd kunnen worden en een gemakkelijke bediening verzekeren. En met een prefab koepel heb je vandaag geen problemen meer wat installatie en waterdichting betreft.”

Meer info? Klik hier.

Ontdek hier alle artikels van ons dossier over VELUX.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels