Geen nodeloze kosten? Bouwunie raadt aan ‘kosten-optimaal’ te bouwen

Nieuws

Woningen met een stedenbouwkundige aanvraag, moeten sinds 1 januari 2014 voldoen aan strengere EPB-eisen. Op Batibouw lichtte de Bouwunie de belangrijkste nieuwe energiepremies toe.

De nieuwe energiepremies voor 2014 houden in dat wie tegelijkertijd investeert in nieuwe ramen én muurisolatie, kan genieten van een extra hoge premie voor het schrijnwerk. Een kleine kanttekening hierbij om misverstanden te vermijden: het ganse raam moet vervangen worden, het glas alleen volstaat niet.

Voor muur-, dak en vloerisolatie gelden er bovendien geen maxima meer. En de premies voor zonneboilers en warmtepompen zijn voortaan ook van toepassing voor recente woningen, met bouwaanvraag voor 1 januari 2014.

“Het lijkt wel of het feest is in premieland”, stelt Mieke Bonnarens, energieconsulent bij Bouwunie. “Dit is erg simpel te verklaren, er staan namelijk verkiezingen voor de deur in 2014. Hoe de premies daarna zullen evolueren is onzeker.”

‘Kosten-optimaal bouwen’

Door de snelle wijziging van EPB-eisen, premies en Bijna-energieneutraal bouwen zitten huizenbouwers vaak met de handen in het haar. Om een antwoord te vinden op de vraag: ‘Hoe weet ik dat dat ik de beste keuzes maak en tegen de juiste prijs?’, ontwikkelde Bouwunie een tool om de kostenoptimalisatie voor energiebesparende maatregelen te berekenen. Want wie investeert in zulke maatregelen, wil weten welke investeringen lonen en vanaf welk punt de kosten niet meer opwegen tegenover de baten. Daarom werd een model ontwikkeld dat rekening houdt met allerhande factoren zoals bouwkosten, inkomsten uit premies en kosten voor energieverbruik en onderhoud. Zo kan voor elke woonst de ‘kostenoptimale situatie’ worden berekend.

Volgens Bouwunie is het de uitdaging om dit model bij elke nieuwe woonst die gebouwd zal worden te hanteren. Wanneer het model als voorbeeld wordt toegepast op de plannen van een architectenbureau blijkt dat de EPB eis van 2014 (E60), niet noodzakelijk duurder is dan de E70. Voor sommige huizen kan het zelfs goedkoper zijn om voor een E50 te gaan. “Je moet dus niet altijd stoppen bij E60”, klinkt het. “De toepassing van dit model voorkomt dat een woning nodeloos duurder wordt, zonder er energiebesparende voordelen uit te halen.”

Ervaringen delen

Bouwunie greep Batibouw daarnaast aan om drie projecten toe te lichten. Zo deelt Bouwunie labels uit aan energiebewuste aannemers die de juiste kennis en ervaring hebben om klanten deskundig te informeren. Deze ‘Energiebewuste Aannemer’ heeft een opleiding en examen achter de rug. Zijn label blijft drie jaar geldig.

Via de website, www.vinduwaannemer.be , vindt de consument dan weer erg eenvoudig de geschikte aannemer voor zijn project. Ook de aannemers met het EBA-label zijn duidelijk aangegeven.

Een derde project is gericht op het verspreiden van informatie. Via ‘VerKeHEn: Het Verspreiden van Kennis rond Hernieuwbare Energie wil de Bouwunie drie groepen aanspreken: installateurs , aannemers en architecten. Het project loopt twee jaar en omvat een analyse waarbij onderzoek wordt gedaan naar de verschillende ervaringen van de betrokken actoren. Die informatie wordt verwerkt zodat doelgericht kan worden gesensibiliseerd en permanente ondersteuning kan worden geboden waar nodig. Dit gebeurt onder meer door publicaties en workshops. (AVE)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels