‘Geen stijging energieprijzen bij sluiting kerncentrales’

Nieuws

Vicepremier Johan Vande Lanotte wil niet weten van een stijging van de energieprijzen als de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 dicht blijven.

Hij zegt dat de prijs voor elektriciteit niet mag stijgen, ook als 1 of 2 kerncentrales zouden dichtgaan door een nucleair gevaar. Dat zegt hij in ‘De ochtend’ op Radio 1. Eerder liet staatssecretaris Melchior Wathelet weten dat hij denkt dat het “onvermijdelijk” is dat “de prijs lichtjes zal stijgen” als Doel 3 en/of Tihange 2 dichtgaan. Bij die kernreactoren zijn er mogelijk scheurtjes in de vaten waardoor er nucleaire lekken zouden kunnen ontstaan.

Maar daar is Vande Lanotte het niet mee eens.”Het is perfect haalbaar om de elektriciteitsprijs te behouden, en dus niet te laten stijgen, zelfs als er kerncentrales dichtgaan. In Duitsland zijn heel wat kerncentrales gesloten na de ramp in Fukushima en de prijs is toen ook niet gestegen”, zegt hij in ‘De Ochtend’.

“Overigens is onze elektriciteit duurder dan in het buitenland en we hebben verhoudingsgewijs meer kerncentrales. Dus als veel kerncentrales geen reden is voor een lage prijs, dan zie ik niet in waarom de prijs omhoog zou mogen als er een kerncentrale sluit. De prijs voor elektriciteit is bij ons altijd heel hoog geweest omdat de markt niet werkte. In het verleden waren er geen mechanismen om een correcte prijs af te dwingen. In het begin van het jaar is een prijsstop ingevoerd, die is nog altijd van toepassing en we hebben afgesproken om nieuwe regels te maken om de prijzen te kunnen vastleggen. Die moeten toelaten om een correcte prijs te krijgen.”

“We kunnen internationale stijgingen niet verhinderen, maar we kunnen wel erop toezien dat de prijzen in België correct worden berekend en niet, zoals in het verleden, plots gaan stijgen zonder een aanwijsbare reden.”

Vande Lanotte wil dat alle Europese landen samenwerken voor de stroomvoorziening. “We moeten een netwerk maken, zodat alle landen met elkaar verbonden zijn. Er is nu een overschot in Spanje bijvoorbeeld, maar het is niet verbonden met Frankrijk, zodat het verloren gaat. Als we een prioriteit maken van een Europees netwerk, zal dat elektriciteit goedkoper en betrouwbaarder maken.” (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels