Geen vergunning meer nodig voor tuinhuis of zwembad

Carport en pool house, Nieuws, Zwembad en wellness

Voor bepaalde kleine constructies, zoals een tuinhuis of een zwembad, is vanaf 1 december geen stedenbouwkundige vergunning meer nodig.

Voor bepaalde kleine constructies, zoals een tuinhuis of een zwembad, is vanaf 1 december geen stedenbouwkundige vergunning meer nodig.

Voor sommige constructies geldt nog een meldingsplicht, maar een groot deel kleinere werken hoeft voortaan vergund noch gemeld te worden. Voor een aanpassing of uitbreiding bij een woning van maximaal 40m2, zoals een garage of een veranda, zal voortaan een melding volstaan. De bouwheer moet de werken twintig dagen voor de aanvang ervan melden bij de gemeente, via een vast formulier.

Ook de lijst met werken die vrijgesteld zijn van een vergunning en die evenmin gemeld moeten worden, is uitgebreid. De vrijstelling geldt voortaan voor vrijstaande gebouwen met een maximale oppervlakte van 40m2 (zoals carports, tuinhuisjes…) en niet-overdekte constructies van maximaal 80m2 (terras, zwembad, vijver, …).

Ook voor bedrijven is er een belangrijke vereenvoudiging door de invoering van de zogenaamde “enige vergunning”. Dat houdt in dat voor de uitbreiding of verbouwing van bestaande bedrijven in industriegebied een melding zal volstaan als er voor de uitbreiding al een milieuvergunning verleend is.

Meer informatie is te vinden op www.ruimtelijkeordening.be en www.rwo.be. Er is ook een brochure beschikbaar in de kiosken van gemeentehuizen en in postkantoren.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels