Geld voor groene renovaties in scholen is op

Geld voor groene renovaties in scholen is op

Duurzaam bouwen

Hoewel honderden scholen nood hebben aan groene investeringen, zijn de middelen ervoor opgeschort sinds 1 februari 2012.

De middelen voor groene renovaties in scholen zijn opgeschort sinds 1 februari 2012. Honderden scholen hadden nood aan die investeringen, maar er is te weinig budget. Dat bericht De Morgen.

Sinds 2006 kon een school die toe is aan een opknapbeurt overheidsgeld krijgen voor energieaudits en infrastructuurwerken die rationeler energieverbruik opleveren. Op korte termijn betekende dat een fikse besparing. In 2008, 2009 en 2010 zijn in totaal 1.043 dossiers voor groene ingrepen ingediend in het vrije, provinciale en gemeentelijke onderwijs. Dat was goed voor ruim 100 miljoen euro aan investeringen.

Snellere procedure opgeheven

Voordeel was dat er voor die dossiers een aparte snelle procedure was. Voor de reguliere aanvragen lopen de wachtlijsten soms op tot zelfs 34 jaar. Dat groene budget en de voorrang voor groene ingrepen is sinds 1 februari echter weggevallen, zo meldt het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (Agion).

Te veel aanvragen, te weinig geld

Belangrijkste argument is dat er te veel aanvragen zijn en te weinig middelen voor scholenbouw- en renovatie in vergelijking met de grote noden. Bovendien, zo zegt Filip Smets, diensthoofd beleid bij het Stedelijk Onderwijs, was er sprake van absurde situaties: een school die zonnepanelen wilde plaatsen moest bijvoorbeeld veel minder lang wachten op geld dan een andere die haar dak wilde isoleren. (Belga/SD)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels