Geldgewin verdrijft gezinswoning: ‘Vandaag willen steeds meer eigenaars zich verrijken’

Geldgewin verdrijft gezinswoning: ‘Vandaag willen steeds meer eigenaars zich verrijken’

Nieuws

De huidige evolutie van de vastgoedmarkt zou wel eens kunnen leiden tot een herdefinitie van het woord 'huis' in het woordenboek. Van Dale zegt over 'huis' onder meer: woning met huisgezin. De meesten onder ons zullen zich in die omschrijving herkennen. Maar als je kijkt naar wat er tegenwoordig met veel woningen gebeurt, lijkt de definitie hoe langer hoe meer achterhaald.

Het huis dat vroeger fungeerde als gezinswoning bij uitstek is vandaag voor steeds meer eigenaars een middel geworden om zich te verrijken. De volgende twee voorbeelden illustreren dat duidelijk.

Succes van Airbnb

Het eerste voorbeeld: vanuit het nieuwe credo dat de particulier beter geplaatst is dan de professional om zijn medemensen een dienst aan te bieden, bouwt de site Airbnb haar succes uit op dezelfde manier als Uber. Daarbij omzeilen ze de professionele circuits die volgens strenge regels werken en belastingen moeten betalen – en bijgevolg “duur” zijn – om via internet en sociale netwerken een min of meer vergelijkbare dienst aan te bieden tegen een lagere prijs. Een missie die deze nieuwbakken sites zichzelf hebben toebedeeld. En de consument, altijd op zoek naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding, hapt gretig toe. Echter zonder de draagwijdte van zijn keuze te beseffen … De gevolgen zijn namelijk niet zo onschuldig.

Om te beginnen is er de oneerlijke concurrentie voor de hotelsector , een belangrijke werkgever in ons land. In Brussel worden intussen op deze manier zo’n 10.000 woningen voor een korte periode te huur aangeboden. Ervan overtuigd dat hun winstmarge zo een stuk hoger ligt, trekken de eigenaars zich niets aan van de mogelijke neveneffecten, zoals een explosie van de huurprijzen of de onmogelijkheid voor bepaalde gezinnen om nog onderdak te vinden. Maar het eerste gewin is kattengespin: de fiscus heeft ondertussen met Airbnb een overeenkomst gesloten die de site verplicht om hem een lijst van deze ‘alternatieve’ verhuurders over te maken. Niemand zal dus nog de dans ontspringen.

Ingepalmd door studenten

Het tweede voorbeeld: uit een recent vastgoedrapport van onze collega’s van Knack blijkt dat de woningen die het vlotst van de hand gaan, opgesplitst zijn – of opgesplitst kunnen worden – in verschillende wooneenheden. Ook hier blijkt geldgewin het hoofdmotief. Een woning met verschillende eenheden van het type studio of studentenkot brengt namelijk meer op dan een huis dat in zijn geheel wordt verhuurd. Gevolg: in de meeste studentensteden is het bijna niet meer mogelijk om nog een gezinswoning voor een aanvaardbare prijs te huren omdat ze meer geld in het laatje brengt door ze op te splitsen. Wonen in de stad? Ja, maar niet tegen om het even welke prijs.

Ook in de vastgoedsector haalt profijt het met lengtes voorsprong van de wetgeving die de samenleving zou moeten beschermen. Onze beleidsmakers wachten dus best niet te lang meer om deze markten wettelijk te regelen, en dat om te voorkomen dat de minstbedeelden worden uitgesloten ten voordele van een minderheid alleen de dikte van haar portefeuille voor ogen heeft.

Hoofdredacteur Eric Cloes

Deze column is ook te lezen in ‘Ik ga bouwen & renoveren’ n°386, vanaf vandaag in de krantenwinkel.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels