Bekijk de galerij Gelijkvloers wonen

Gelijkvloers wonen

Renovatie open

Deze schijnbaar klassieke bungalow kreeg een moderner jasje aangemeten. Een hele uitdaging, gezien de verouderde stijl...

In de rand van Brussel, in een verkaveling uit de jaren 60, begon deze alledaagse bungalow aan een heel nieuw leven. De bescheiden gelijkvloerse woning, aangekocht door een wat ouder stel dat altijd zeer ruim had gewoond, was het toonbeeld van rede. Een potentieel makkelijk huis, comfortabel en praktisch in onderhoud. Al moest er dan wel een en ander worden aangepakt…

Het kantelmoment

Na bijna 50 jaar begon de woning wat ouderdomsverschijnselen te vertonen. Het interieur bestond uit een aantal nauwe, op elkaar aansluitende kamertjes zonder rechtstreekse verbinding met de tuin. De kleine ramen lieten maar weinig licht door. En toch ademde het geheel de wat ouderwetse charme van de sixties uit. Het vrij kleine en relatief goedkope pand werd destijds ontworpen als een paviljoen in een groene buitenwijk en richtte zich vooral tot expats, aldus de nieuwe eigenaar. Het paste in de utopische jaren zestig, toen iedereen een auto en een eigen, makkelijk toegankelijk huis met een tuin hoorde te kopen.

Met die bagage kwamen de nieuwe eigenaars ietwat per toeval bij de architecten van Arts& Architecture terecht, naar aanleiding van een geleid bezoek aan hun woning/architectuuratelier in Tervuren. Ze waren meteen weg van de sfeer, de materialen en enkele ingenieuze ingrepen in het interieur. “Ze wilden hetzelfde in hun toekomstige woning, en vooral: grote schuifdeuren die in een oogwenk konden verdwijnen”, herinnert architect Olivier Provoost zich.

De eigenaars vonden het ook een leuk idee om op basis van het bestaande iets nieuws te creëren, daarbij geïnspireerd door een project dat ze in de praktijk konden beoordelen en dat hen wel beviel. Ze droomden van drie slaapkamers, twee badkamers, grote leefruimtes én een garage. Er moest dan ook een manier worden gevonden om het te kleine kader van de bungalow op te heffen en extra ruimte te creëren.

Laure Eggericx

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 354 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels