‘Gemeenten profiteren van hoge energiefactuur’

Energie, Nieuws

Netbeheerder Eandis kondigt een prijsstijging aan, maar keert tegelijk meer winst uit aan de aandeelhouders zijnde de Vlaamse gemeenten en Electrabel.

“Er vloeide in 2011 meer dan 100 miljoen euro van de energiefactuur van de consument naar de gemeenten”, klaagt LDD-parlementslid Peter Reekmans aan in Het Laatste Nieuws.

Meer geld naar Vlaamse gemeenten

Eerder kondigde Eandis forse prijsverhogingen voor gas en elektriciteit aan omdat de kosten zo fel stijgen. De netbeheerders zijn goed voor 40 procent van uw elektriciteitsfactuur en verhoogde prijzen zouden een enorme impact hebben op de consument. Maar intussen keren ze zelf steeds meer winst uit aan hun aandeelhouders. Zo keerde Eandis vorig jaar 46,3 miljoen euro winst uit aan Electrabel (21 procent) en de Vlaamse gemeenten (79 procent). In 2007 was dat maar 7,2 miljoen euro.

Bij Infrax stegen de dividenden van 75 miljoen in 2008 tot 85,7 miljoen euro in 2010. Bij deze netbeheerder gaan de dividenden volledig naar de gemeenten. Eandis is de grootste Vlaamse distributienetbeheerder, die vooral opereert in Oost- en West-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant. Infrax is vooral in Limburg en in het oosten van Brabant actief.

“Hypocriete houding Vande Lanotte”

Tijdens hun 1 mei-toespraak gaven vicepremier Vande Lanotte en Vlaams minister Van den Bossche ook felle kritiek op Eandis omdat het zijn tarieven wil verhogen. “Hoge dividenden betalen aan de aandeelhouders en tegelijk de prijzen verhogen? Vergeet het maar”, aldus Vande Lanotte.

Als Vlaams minister van Energie trok ook Van den Bossche van leer tegen Eandis, dat zijn prijzen in 2015 fors wil optrekken. “Ik zal er alles aan doen opdat die voorspelling geen waarheid wordt”, waarschuwde ze. Bovendien zou de distributienetbeheerder best eerst voor eigen deur vegen. “Bespaar op uw eigen kosten. In plaats van geld uit te geven aan voetballoges geef je het beter terug aan de mensen.”

LDD’er Reekmans vindt de houding van Vande Lanotte hypocriet, omdat hij nu pas Eandis onder vuur neemt. “Over Infrax zwijgt hij, want daar zwaait zijn partijgenoot Peter Vanvelthoven de plak”, aldus Reekmans. “De politici klagen over de hoge prijzen van de leveranciers terwijl ze de kas van de gemeenten spijzen via het achterpoortje van netbeheerders Eandis en Infrax.” Reekmans stelt daarom voor om de dividenden van de netbeheerders te bevriezen.

VVSG: “vergoeding internationaal vergeleken niet hoog”
De VVSG, de koepelorganisatie van de Vlaamse gemeentebesturen en OCMW’s, laakt dat in het debat over de winsten van de distributienetbeheerders “alle redelijkheid zoek lijkt”. “De cijfers zijn wat ze zijn”, luidt het bij de VVSG, die onder meer benadrukt dat de vergoeding die de steden en gemeenten krijgen, gebruikt wordt “om aan beleid te doen”.

In een recente studie berekende de CREG dat de vergoeding voor ingebracht kapitaal 3,3% van de totale stroomprijs van een modaal gezin uitmaakt, legt de VVSG uit in een reactie. “Op een factuur van 650 euro per jaar gaat het om ongeveer 21,45 euro. Voor aardgas gaat het om circa 4,5% van wat gebruikers gemiddeld betalen”, zegt directeur Jan Leroy.

Hij benadrukt dat de vergoeding voor het kapitaal die in België wordt aanvaard, “internationaal vergeleken niet te hoog is”. “Het geld wordt bovendien gebruikt om een gemeentelijk beleid te voeren. Dat beleid bestaat er onder meer in dat via de OCMW’s de strijd tegen de energiearmoede wordt opgevoerd”, aldus Leroy. Hij vindt het ook vreemd dat er vanuit de federale overheid kritiek geuit wordt op de vergoeding van de gemeenten, terwijl de btw, “een element dat ze zelf in handen heeft”, helemaal buiten schot blijft. De btw is samen met de andere belastingen goed voor 18,3% van de stroomprijs en 18,7% van de gasprijs.”

“Ik weet dat ik mij op het randje van de politieke discussie begeef,” zegt Leroy, “maar de cijfers zijn wat ze zijn.”

Van den Bossche: “Moet de vergoeding zo hoog zijn?”
Volgens Van den Bossche zijn de vergoedingen die netbeheerder Eandis uitkeert aan haar aandeelhouders, met name de gemeenten en Electrabel, te hoog. Bovenop die vergoedingen komen ook nog eens bonussen. Die bonussen zouden beter naar de consument gaan dan naar de aandeelhouders. Netbeheerder

Dat de gemeenten een vergoeding krijgen voor hun investeringen, is volgens haar niet het grote probleem. “Maar moet die zo hoog zijn?”, vraagt ze zich af. Volgens haar kan Eandis ook nog een stuk besparen op eigen kosten, zoals op dure advertentiecampagnes of sponsorcontracten. (Belga/RDM/EH)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels