Gemiddelde woningprijzen stijgen opnieuw na eenmalige daling

Immo, Nieuws

De gemiddelde prijs van een woning is in het tweede kwartaal opnieuw gestegen. Dat blijkt uit de "Notarisbarometer" die de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat heeft vrijgegeven

De gemiddelde prijs van een woonhuis is in het tweede kwartaal opnieuw gestegen. Dat blijkt uit de “Notarisbarometer” die de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat heeft vrijgegeven. In het eerste kwartaal was er voor het eerst in jaren een daling. De huizenprijs steeg in het tweede kwartaal met 2,7 procent. Een
woonhuis kost nu gemiddeld 228.525 euro tegenover 222.434 euro in het eerste kwartaal, toen er sprake was van een daling met 2,3 procent. “Toen hield iedereen de adem in, het was toch een aanzienlijke daling. Iedereen keek uit naar het tweede kwartaal”, aldus Bart Van Opstal van de federatie.

De markt heeft zichzelf gecorrigeerd in het tweede kwartaalDe stijging is van dezelfde grootteorde als de daling van het eerste kwartaal, klinkt het. “De markt heeft zichzelf gecorrigeerd.” Koopjesjagers roerden zich op de vastgoedmarkt, waardoor de prijzen uiteindelijk weer stijgen. De toename in het tweede kwart komt overeen met de gemiddelde evolutie van de inflatie (+2,6%).

Dit duidt op een stabilisering in het noorden en het zuiden van het land, met Brussel als uitzondering. In Vlaanderen stegen de huizenprijzen met 3,1 procent tot gemiddeld 246.711 euro, in Wallonië 2,6 procent tot 171.179 euro. In Brussel komt er 7,9 procent bij van 391.404 euro in het eerste kwartaal tot 422.248 euro.

Bij de appartementen bleef de prijs quasi stabiel (+0,2 procent) op
198.782 euro. In Vlaanderen zet de daling zich voort: -2,7 procent
tot 199.307 euro. In Wallonië stijgt de prijs van een appartement
met 5,3 procent. In Brussel komt er maar liefst 9,2 procent bij tot
224.912 euro. De forse stijging compenseert de daling van 8,7 procent in het eerste kwartaal.

De Belgische vastgoedmarkt biedt echter flink weerwerk
Het aantal vastgoedtransacties blijft in het tweede kwartaal hoog,
zegt de notarisfederatie. De barometer klokt af op een index van
102,8, wat een geringe stijging met 0,2 procent betekent tegenover het tweede kwartaal vorig jaar. Tegenover het eerste kwartaal van dit jaar is er een daling met 3,8 procent. “In een moeilijke internationale context biedt de Belgische vastgoedmarkt flink weerwerk, dankzij een stabiele macro-economische situatie en het rationele gedrag van de gezinnen”, luidt het in het persbericht.

Bart Van opstal wijst erop dat er naast de burgers die een woning kopen, ook heel wat investeerders zich op de vastgoedmarkt begeven. “De vastgoedmarkt brengt momenteel meer op dan een spaarboekje.” Tenslotte liggen de registratierechten over het eerste kwartaal 5,1 procent hoger dan in het eerste kwartaal een jaar eerder. (KS/Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels