Gemotoriseerde ramen en deuren

Gemotoriseerde ramen en deuren

Connectiviteit en domotica, Interieur, Ramen, deuren en poorten, Ruwbouw

Ramen die motorisch open en dicht gaan, een slot waarbij je niet hoeft te piekeren of het wel vergrendeld is… Ook het buitenschrijnwerk ontsnapt niet aan de trend van automatisering en digitalisering.

Op zich is dat geen nieuwigheid. Maar waar ooit alleen het hogere segment gewonnen was voor zulke toepassingen, verspreidt de technologie zich nu ook over het grote publiek.

Ramen

Er zijn verschillende niveaus van automatisering: van grepen met een zender, die aangeven of een raam open of dicht staat, tot volledig mechatronisch beslag dat de vleugel door middel van een kettingaandrijving in beweging zet. Draai-kiepramen worden alleen in kiepstelling aangestuurd.

Bij klassieke schuifdeuren kan in de bovenregel een aandrijving ingebouwd worden. Interessant om zware deuren te bedienen. Hefschuifdeuren hebben nog een tweede motor om de vleugel op te tillen. Het open en dicht schuiven neemt wel enige tijd in beslag.

Gemotoriseerde ramen zijn aangewezen op moeilijk bereikbare plaatsen. Maar ook als je gebruik wil maken van automatische verluchting of hybride verluchting door een centraal gestuurde nachtkoeling. Voor wie minder mobiel is, biedt deze technologie eveneens een oplossing.

Lees ook > 6 redenen om te kiezen voor open ramen

Deuren

Hoewel het vooral nuttig is voor mensen met een beperking, kan ook bij deuren in de bovenregel een motor ingebouwd worden. Een meer courante vorm van automatiseren, is het gebruik van een motorisch meerpuntslot, waarbij de deur vanzelf op slot gaat zodra de vleugel dichtvalt. En dat zonder een sleutel te gebruiken. Een paniekfunctie laat je wel veilig naar buiten gaan.

Ramen en deuren automatiseren hoeft niet direct te betekenen dat je van je huis een “slimme woning” maakt. Elektronische grepen kan je bijvoorbeeld ook bedienen met een schakelaar, via de smartphone of door ze gewoon even aan te raken. Naargelang het systeem werkt de technologie met zonnecel- of batterijgevoede componenten ofwel op 24 volt gelijkspanning.

Lees ook > De verschillende soorten opengaande ramen en deuren

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels