Geniet van het uitzicht met slanke raamprofielen

Geniet van het uitzicht met slanke raamprofielen

Ramen, deuren en poorten

Ramen zijn onze link met de buitenwereld. Bij grote glaspartijen is een profiel dat het zicht belemmert, dan ook storend. Verschillende fabrikanten bieden vandaag oplossingen aan die ernaar streven om de profielbreedte zo beperkt mogelijk te houden.

Dunne profielreeksen komen de laatste jaren voorzichtig opzetten. Zo is er het Nova-Line-raam van Finstral, waarbij de vleugel langs buiten haast niet meer zichtbaar is. Daarenboven is deze uitvoering in PVC en in aluminium beschikbaar.

Ook Sapa Building Systems introduceerde op Batibouw 2011 zijn Artline, Schüco pakt dit jaar op Batibouw uit met zijn ASS 77 Panorama Design systeem, het Luxemburgse Keller verdeelt via Glas Ceyssens zijn ‘Minimal Window’ op de Belgische markt en het Zwitserse systeem Sky Frame wordt in België verdeeld via FMP Plus uit Duffel en Mathieu Lauffs in Raeren. Al deze nieuwe profielsystemen blinken stuk voor stuk uit in hun uiterst beperkte profielbreedte.

Ingewerkte frame

Het geheim van de onzichtbare profielen is het feit dat het frame volledig in de gevels wordt ingewerkt. Zo blijven enkel de tussenprofielen zichtbaar en hun breedte is gering (amper 20 à 30 mm). Qua oppervlakte kunt u met die dunne profielen toch nog raamvlakken van 2,5 bij 4 meter creëren, met een gewicht tot 500 kg.

De slanke profielen voldoen niet alleen aan de esthetische wensen van ontwerpers en bouwheren, maar leggen ook inzake stabiliteit en thermische prestaties goede punten voor. De profielen kunnen glaspartijen van enkele honderden kilo’s aan en aangepaste borstels zorgen voor een goede luchtdichtheid van de schuivende raamdelen.

Architect

Bent u gewonnen voor dergelijke slanke raamprofielen, maak dit dan al van in de conceptfase van uw woning duidelijk aan uw architect. Hij moet er immers rekening mee houden in het ontwerp en het uitwerken van de detailplannen voor de aannemer. Doorgaans kan de architect voor die details ook wel de hulp inroepen van een constructeur of producent.

Dat betekent dan wel dat u als bouwheer al in een vroeg stadium een keuze moet maken van de constructeur met wie u wilt samen werken. Hoe beter de samenwerking tussen architect en constructeur in de ontwerpfase verloopt, hoe mooier de profielen weggewerkt kunnen worden.

Tim Vanhove – Habitos.be

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels