Bekijk de galerij Genieten van licht, lucht en ruimte

Genieten van licht, lucht en ruimte

Renovatie open

Johan, Heidi en hun opgroeiende kinderen vonden hun stek in een traditionele straat met voornamelijk losstaande huizen.

KRACHTLIJNEN1. In het oude gedeelte kwamen de slaapkamers en badkamer, in het nieuwe gedeelte een ruime woonkamer met open keuken. 2. Natuurlijk licht komt uit alle richtingen: via de glazen achtergevel en via een centrale patio. 3. Kunstlicht is zeer beperkt. Slechts twee zichtbare armaturen, de rest is sfeervol indirect licht door middel van T5-lampen. 4. Continuïteit staat centraal: een kastenwand loopt over de hele wand van de woning door en mondt naadloos uit in een sokkel.

ARCHITECTBruno Haenen architecten

De architect maakte komaf met hoe het oude huis er uitzag en verlegde het zwaartepunt naar de tuinzijde. Dat wil zeggen dat zithoek, eethoek en keuken helemaal achteraan een plaats kregen in een open grondplan.

Een muur in het midden met een dubbelzijdige open haard deelt het open plan enigszins op, maar tegelijk is het een dragende constructie voor het dak.

De dagzone is afgescheiden van de ouderlijke slaapkamer – die zich vooraan in het (oude) huis bevindt – door middel van een patio. Die binnentuin is aan vier zijden van glaspartijen voorzien, waardoor er een maximale transparantie ontstaat.

Tuin & lichtinval

Het zicht naar de tuin en de lichtinval waren twee belangrijke aandachtspunten in de nieuwe architectuur. De achtergevel bestaat volledig uit glas in de vorm van hoge schuifdeuren, op twee verticale stroken gevelsteen na.

Ook de zijmuren werden bekleed met de grijze gevelsteen, die ook nog eens terugkomt als afwerking van de tussenmuur waarin de open haard verwerkt zit.

Het bestaande gebouw werd aan de buitenkant bekleed met quartz zinken cassettes. Aluminium droeg de voorkeur van bewoners en ontwerper weg omwille van de relatief fijne afwerking, en de mogelijkheid om grote afstanden te overspannen.

Bergruimte

In de woning is veel bergruimte aanwezig dank zij kastwanden aan beide zijden van de woonkamer. De grijze wand ter hoogte van de eethoek heeft een regelmatig patroon, de kasthoogtes in de witte wand verspringen.

De kastdeuren zijn greeploos, waardoor alleen de naden van de panelen onthullen dat de muur eigenlijk een kast is.

Om de indruk te vermijden dat er een aantal kolomkasten naast elkaar zijn geplaatst, variëren kastbreedte en kasthoogte. Zo lijken de verschillende onderdelen meer een coherent geheel. De kastenwand gaat naadloos over in een zwevende sokkel met lage kastjes.

Zwevende kastwandenOp maat ontworpen, dimbare tl-verlichting wordt gecombineerd met twee grote armaturen in rood en zwart. Voor indirect licht is dit huis trouwens bijzonder geschikt, onder meer dankzij de zwevende kastwanden en het verlaagde plafond.

Onder de plinten en in de luchtspouw tussen plafond en beglazing werden de T5-armaturen geplaatst en het indirect licht was een feit.

Verwarmen gebeurt via een warmtepomp met diepteboringen. De vloer, de daken en de wanden zijn van een bijzonder dikke isolatie voorzien. Het glas is extra zonwerend en extra isolerend. Dat geeft het huis het hele jaar door een aangename comforttemperatuur.

En van het zicht op de tuin kunnen de bewoners dagelijks genieten!

Sofie De Vriese

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels