Gentse studenten winnen ingenieurswedstrijd Euro-Polis

Nieuws

Met een energie- en transportmodel voor een onderwaterstad, wonnen vijf masterstudenten ingenieurswetenschappen aan de KAHO Sint-Lieven in Gent de hoofdprijs op de ingenieurswedstrijd Euro-Polis 2050.

Met een energie- en transportmodel voor een onderwaterstad, wonnen vijf masterstudenten ingenieurswetenschappen aan de KAHO Sint-Lieven in Gent de hoofdprijs op de ingenieurswedstrijd Euro-Polis 2050. Die wordt jaarlijks georganiseerd door de Organisaties van Raadgevende Ingenieurs, engineering- en consultancybureaus (ORI). Zeventien Belgische studententeams kregen eind november 24 uur de tijd om oplossingen te bedenken om in een zelfvoorzienende onderwaterstad twee kilometer diep te wonen, werken en te leven. “We gingen uit van de grootste problemen vandaag in een stad, en dat zijn transport en energie”, aldus de vijf masterstudenten Matthia Saubain, Sam Calcoen, Bram Rotthier, Pieter Bauwens en Julie D’Haenens.

Als energiebron in de onderwaterstad maakten de studenten gebruik van de Golfstroom. “Met een grote trechter wordt water opgevangen en via een dubbele spiraal rond de cilindervormige koepel gestuurd. Die dubbele spiraal zorgt zowel voor energievoorziening, via turbines, als voor het transport.” De cilindervormige toekomstige stad bestaat uit verschillende verdiepingen, haven, industrie, landbouw en wonen, met centrale lichtregeling in de koepel.

Out of the box

“De wedstrijd was in de toekomst gesitueerd, zodat de studenten “out of the box” denken”, aldus Anya De Bie (ORI). “Dat de studenten van KAHO Sint-Lieven gebruikmaakten van de randvoorwaarden, de natuurlijke zeestroming, was enig.”

Met de wedstrijd wil ORI de sector meer bekendheid geven en haar maatschappelijke rol benadrukken. De wedstrijd Euro-Polis verenigt creativiteit, innovatie, interdisciplinariteit en teamwork. Een vakjury gaf het studententeam 1.500 euro mee naar huis. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels