Bekijk de galerij

Genuanceerd brutaal

Nieuwbouw open

De opdrachtgevers wilden een open en hedendaagse woning met veel lichtinval en rechtstreeks contact met de tuin.

KRACHTLIJNEN1. De U-vormige bouwlagen. Op die manier kan je met een beperkt budget op een heel eenvoudige, constructieve en structurele manier toch je ambities waarmaken. 2. De ruw gemetste bakstenen. Op die manier behoud je het ambachtelijke en wordt het klinische van een modernistische woning wat genuanceerd. 3. Het raam naast de keuken. Als het er niet zou zijn, zou er onvoldoende licht in die hoek zijn en de relatie met de straat gebrekkig.

ARCHITECTBULK architecten, architect Tom Vermeylen

De opdrachtgevers wilden een open en hedendaagse woning met veel lichtinval en rechtstreeks contact met de tuin. Een grote, loftachtige ruimte moest het worden, met weinig kasten of andere meubels en geen overbodige details. Het moest een woning worden met een vierkant grondplan en een plat dak. Volgens de bouwvoorschriften kon dat niet, maar daar paste architect Tom Vermeylen van BULK architecten een mouw aan.

Twee U-vormige bouwlagenHet volledige bouwvolume dat mogelijk is, was voor het programma van de opdrachtgevers immers te ruim. Daarom besloten de architecten uit elke woonlaag een hap te nemen. Architect Vermeylen: “Er zit een soort van overmaat in het perceel en in de oppervlakte van de woning. Laat die overmaat nu geen overdaad zijn, maar wel een kwaliteit waardoor je alle plekken in de woning op een fijne manier met elkaar kan liëren. Wat je niet bouwt, is daarbij minstens zo belangrijk als wat je wel bouwt. Dat betekent architecturaal: twee U-vormige bouwlagen die geschrankt op elkaar worden gestapeld.”

Steeldeck

In de half verzonken benedenlaag bevinden zich de inkomhal, de slaapkamers, de badkamers, een grote polyvalente ruimte en een tuinberging. In de bovenste laag zijn de eetkamer, keuken en zitruimte ondergebracht. Daarbovenop komt een veel lichtere constructie. De muren zijn nog wel in metselwerk uitgevoerd, maar het dak bestaat uit steeldeck, stalen profielplaten uit de industriebouw.

Het verschil tussen de twee woonlagen wordt benadrukt door het materiaalgebruik. Op de laagste verdieping verzacht een plankenbekist betonnen plafond de neutrale muurbepleistering en de vloer in polybeton. De bovenste verdieping is letterlijk en figuurlijk heel licht, deels in de hand gewerkt door het plafond in steeldeck. Dat plafond wordt hier aangevuld met een houten parket van lamellen op kant, wat hier een warme en huiselijke sfeer creëert. Het keukengedeelte daarentegen kreeg een epoxyvloer.

Parkeerruimte

De architecten wilden dat de parkeerruimte de woning mee ontsluit. De autostalling werd zodoende meer dan een annex carport. Die biedt niet alleen plaats voor een auto, maar doet ook dienst als overdekte buitenspeelplek voor de kinderen en – vooral – als beschutte, centrale inkom.

Drie kleine daken en kroonlijst

De architect kreeg van de opdrachtgevers weliswaar carte blanche, maar de bouwvoorschriften zorgden hier en daar toch wel voor enkele beperkingen. De woning moest ondermeer een hellend dak hebben. De architect werkte met een opeenvolging van drie kleine daken in plaats van één grote dakkap.Vervolgens bedacht de architect een kroonlijst die even hoog is als de nok van die kleine daken. De ‘storende’ veelheid van meerdere daken wordt bijgevolg verhuld achter die brede, witte kroonlijst van een schijnbaar plat dak.

Lees meer en ontdek de plannen van de renovatie van dit huis in nummer 344 van het maandblad Ik ga Bouwen dat nu in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels