Gevel met hout bekleden: wat zijn de voor- en nadelen?

Gevel met hout bekleden: wat zijn de voor- en nadelen?

Gevelbekledingen

Vandaag zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen om hun gevel volledig of deels te laten bekleden met hout. Hier zijn enkele voordelen, maar ook enkele nadelen aan verbonden. We zetten het even allemaal op een rij.

De voordelen

Het oog wil ook wat: een stuk van de woning dat bezet is met houten platen, geef toe, dat oogt mooi en verzorgd. Dit kan al een doorslaggevende reden zijn om te kiezen voor een houten gevel.

In kleur of niet: Het visuele aspect van hout op de gevel kan nog versterkt worden door te kiezen voor een kleur. Zo wordt hout op de gevel vaak in het donkerblauw geschilderd of crèmekleurig. Maar ook ‘naturel’, gewoon behandeld hout zonder een likje verf, valt steeds vaker in de smaak.

Ecologisch: het is een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal. Bovendien is het ook goed voor de omgeving, zo geeft het zuurstof af en houdt het ook goed de warmte in de woning.

De nadelen

Onderhoud: een houten gevelbekleding vraagt iets meer onderhoud dan een gewone stenen gevel.

Zo moet je hout behandelen tegen oppervlaktescheurtjes. Dit kan bijvoorbeeld met C2-producten die het hout zal wapenen tegen verblauwing en regenwater.

Reinigen: het hout is onderhevig aan elementen uit de omgeving, denk aan luchtvervuiling. Daarom is het belangrijk het hout regelmatig te onderhouden met bijvoorbeeld lauw water met een scheut javel. Zo kan je beginnen schuren (zachtjes!) op het hout.

(LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels