Gevelmateriaal: glas en glasblokken

Gevelmateriaal: glas en glasblokken

Gevelbekledingen

Glas is een materiaal dat ons afschermt tegen de invloeden van de buitenwereld (wind, regen, koude), maar dat tegelijkertijd licht in de woning brengt en een visuele band legt tussen binnen en buiten.

De moderne beglazingen zijn technische hoogstandjes: sommige glassoorten hebben een isolatiewaarde die het mogelijk maakt grote glaspartijen in de gevel te integreren zonder het energieverbruik de hoogte in te jagen. Beglazingen kunnen ook voorzien worden van coatings en folies, om oververhitting in de zomer te vermijden. Glas kan ook lichtdoorlatend zijn zonder dat het doorzichtig is, waardoor de intimiteit kan verzekerd worden. Sommige beglazingen kunnen ook het lawaai dempen van verkeer of van de buurt. Of wat dacht je van zelfreinigend glas? Gelaagd glas biedt dan weer bescherming in geval van glasbreuk. De mogelijkheden zijn talrijk en op de sites van de glasfabrikanten vind je die allemaal in detail terug.

Glasblokken bestaan uit twee tegen elkaar geperste delen met daartussen droge lucht. Ze kunnen in een brede kleurenwaaier geleverd worden en in de muur ingemetseld worden. Ze leggen accenten in de gevel, maar brengen ook licht in de woning. Glasblokken kunnen door de fabrikant tot panelen worden samengevoegd waarbij een wapening ervoor zorgt dat deze panelen grote afmetingen kunnen aannemen. Informeer naar de isolerende waarden van deze panelen, om te voldoen aan de strenge isolatienormen.

Glasgevels, zoals je die ziet in kantoorgebouwen en waarbij als het ware een huid in glas voor de constructie geplaatst is, worden nog niet als zodanig toegepast in de woningbouw. Er wordt wel in die richting gedacht en de kans bestaat dat die techniek in de nabije toekomst aan belang zal winnen. De gordijngeveltechniek, met een draagstructuur uit metaal waaraan de glasplaten (dubbele beglazing) vastgemaakt zijn, wordt wel al toegepast voor grotere beglazingsoppervlakken in de woning. Hierin kunnen ook grotere schuiframen toegepast worden, omdat de stevigheid van het geheel bepaald wordt door de metalen draagstructuur.

Voor meer info over de verschillende soorten glas, klik hier.

Tekst Jef Sels

Ik ga Bouwen & Renoveren

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels