Gevelmateriaal kunststoffen laminaat en andere

Gevelmateriaal kunststoffen laminaat en andere

Gevelbekledingen

Er zijn verschillende soorten, zoals platen uit vezelcement, laminaatpanelen en houtcomposiet profielen.

Deze groep is zeer uitgebreid. Om te beginnen zijn er de platen uit vezelcement (de Sidings van Eternit, bijvoorbeeld). De structuur ervan lijkt op deze van een (geschilderde) houten plank. Ze laten zich bovendien op dezelfde manier verwerken en plaatsen (zie hoger), met dezelfde voorzorgsmaatregelen. Nogal wat mensen die wel het uitzicht van hout wensen, maar niet de bijhorende last van het onderhoud willen, kiezen voor dit soort producten.

Laminaatpanelen, zoals de Trespa-panelen, worden gemaakt van papiervezels, cellulosevezels, houtvezels… die met thermohardende fenolharsen worden samengeperst bij hoge temperatuur. Het resultaat is een zeer hard en zeer slijtvast materiaal dat weerstaat aan zon, wind en regen en kan gebruikt worden voor de buitenafwerking van de woning. Trespa- of laminaatpanelen worden geschroefd of onzichtbaar bevestigd op een onderliggende draagstructuur van hout of metaal. Het verzagen, het boren en het aanbrengen moet zorgvuldig gebeuren om een mooi eindresultaat te bekomen. Laminaatpanelen zijn wel beschikbaar in een groot kleurengamma.

Houtcomposiet profielen (Eco-Profil, Twinson van Deceuninck) zijn samengesteld uit polyoleofinen (polyethyleen, polypropyleen), gerecupereerde houtvezel, uv-stabilisatoren, pigmentsystemen en specifieke procesadditieven. Ze zijn bestand tegen corrosieve omgevingen en zeewater. Deze gevelbekleding met oppervlaktebehandeling en houtnerfreliëf is in de massa gekleurd en beschikbaar in vijf kleuren.

Naast deze zijn er natuurlijk nog tal van andere materialen; natuursteenglas en glasblokkenleien en kleisteenzink koper staal en aluminium

Tekst  Jef Sels

Ik ga Bouwen & Renoveren

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels