Gevelmateriaal: leien, kleitegels en aanverwante

Gevelmateriaal: leien, kleitegels en aanverwante

Gevelbekledingen

Natuurleien zijn erg duur geworden en vragen veel vakmanschap. Daarom worden nu vooral kunstleien in vezelcement worden gebruikt.

Natuurlijke leien, zeker Belgische, zijn erg duur geworden en het vraagt veel vakmanschap om ermee te werken. Reden waarom nu vooral kunstleien in vezelcement worden gebruikt in allerlei tinten en kleurencombinaties (in Nederland bv. zeer in trek, in België veel minder), afmetingen en vormen.

Leien zijn zeer geschikt voor renovatie van oude gevels en bieden de mogelijkheid om te isoleren langs buiten (indien de nodige plaats voorhanden is) vermits ze worden aangebracht op een houten regelwerk.

Kunstleien vragen geen of weinig onderhoud. Door de toegepaste coatings is ook het mosprobleem grotendeels verdwenen (zeker voor verticale oppervlakken). Alleen het vervangen van mechanisch beschadigde leien zal af en toe moeten gebeuren, omdat het een stootgevoelig materiaal is. Dikwijls wordt aangeraden om onderaan (tot 1 of 2 meter hoogte) een andere gevelafwerking te kiezen.

Kleitegels zijn te vergelijken met kleidakpannen. Ze hebben een lange levensduur en veel fabrikanten durven een waarborg van 30 jaar geven aan hun producten. Voor gevelbekleding worden meestal platte tegelpannen gebruikt, die bevestigd worden op een houten draagstructuur. Deze plaatsingswijze maakt isolatie van de muur langs de buitenkant nodig. Het kleurenpallet van deze ‘gevelpannen’ is vergelijkbaar met deze van de dakpannen (bruin, zwart, rood en tussentinten).

Tekst Jef Sels

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels