Gevelmateriaal: natuursteen

Gevelmateriaal: natuursteen

Gevelbekledingen

Een volledige gevel in natuursteen vinden we nog in het zuiden van ons land. Ze worden echter nog zelden gebruikt, omdat de grote hoeveelheid materiaal en de verwerking ervan te duur worden. Een gedeeltelijke bezetting van de buitenmuur met natuursteenplaten komt wel vaak voor, ook in Vlaanderen.

Verscheidene soorten natuursteen kunnen gebruikt worden als gevelmateriaal. In ons land wordt de blauwe steen het meest gebruikt. Daarnaast zijn ook graniet en sommige soorten harde witsteen (steen van Gobertange) in trek. Marmer is door zijn natuur niet geschikt voor buitentoepassingen in ons klimaat.

Opgelet: tegenwoordig wordt er veel steen geïmporteerd (ook uit China). Check de herkomst. Ierse blauwe steen heeft bijvoorbeeld een goede reputatie qua kwaliteit. Maar kwaliteit betaal je, hoe dan ook. Dus als het verschil in prijs groot wordt, moet je ermee rekening houden dat de kwaliteit mogelijk niet dezelfde is als die van inlandse blauwe steen.

Vanwege de stevigheid en omdat het een goede bescherming geeft tegen opspattend regenwater, wordt natuursteen, met name blauwe steen, dikwijls gebruikt als bezetting van de onderkant van de muur. Om dezelfde reden zijn ook raam- en deurdorpels meestal vervaardigd uit natuursteen, tot zelfs de omkastingen van ramen en deuren toen. Zowel blauwe steen als sommige harde soorten witsteen komen hiervoor in aanmerking. Meestal wordt nu verzaagd plaatmateriaal gebruikt (op maat volgens project- of standaardmaten). Grotere platen worden met behulp van metalen hulpstukken vastgezet. Deze methode laat ook toe om isolatie te plaatsen tussen de platen en de muur waarop ze worden vastgezet.

Natuursteen is een duur bouwmateriaal en vraagt vakkennis voor de juiste plaatsing.

Tekst Jef Sels

Ik ga Bouwen & Renoveren

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels