Gevelmateriaal zink koper staal en aluminium

Gevelmateriaal zink koper staal en aluminium

Gevelbekledingen

Zink en koper zijn zeer geschikt als afwerkingsmaterialen voor gevels. Ze roesten niet, maar vormen een oppervlakkig oxidelaagje dat het onderliggende metaal beschut tegen verdere aantasting.

Die beschermlaag veroorzaakt ook de bekende patina en charme aan deze metalen. Nieuw zink is zilverkleurig en wordt langzaam grijs tot zwart. Nieuw koper is rood-bruinachtig en wordt langzaamaan groenachtig. Zowel zink als koper kunnen in de fabriek gepatineerd (kunstmatig verouderd) worden. Daardoor heb je de keuze tussen verschillende kleurtypen.

Zink en koper worden geplaatst in lange banden die met opstaande naad zijdelings verbonden worden. De banden kunnen zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden om te profiteren van het lijnenspel van deze materialen.

Zink en koper worden ook als metalen lei aangeboden voor dak- en/of gevelbekleding. In sterk agressieve omgevingen (industriegebieden of aan zee) is het gebruik van deze metalen niet aan te raden, omdat de corrosie het materiaal te sterk zou kunnen aantasten.

Aluminium wordt toegepast als lamellenbekleding van gevels. Oorspronkelijk vooral in de industriebouw en in de tertiaire sector, maar het begint nu ook door te dringen in de woningbouw. De aluminium lamellenwand Linius van Renson bijvoorbeeld kan ook in een akoestische uitvoering geleverd worden. In onze lawaaierige maatschappij en met de verhoogde akoestische isolatienormen die stilaan vorm beginnen te krijgen, kunnen dergelijke toepassingen zeker aan belang gaan winnen. Aluminium oxideert niet aan de lucht, het blijft zijn originele tint praktisch ongewijzigd houden. Het wordt wel dikwijls voorzien van een coating om een breed kleurenpallet te kunnen aanbieden.

Gelakte metaalplaat (ijzer) wordt veel gebruikt in de industrie en de utiliteitsbouw, maar veel minder in de woningbouw. Het is goedkoper dan de drie voorgaande en dankzij de goede coatingsprocédés kunnen met dit materiaal goede resultaten bereikt worden.

En waarom geen (goedkoper) staal? Staal roest. Maar eigenlijk kan je ook profiteren van de kleur ervan. Zeker als het technisch mogelijk wordt om de roest te stabiliseren en verdere aantasting te voorkomen. Interessant voorbeeld is een realisatie van het Atelier d’architecture Nélis-Delincé uit Chaudfontaine (genomineerd voor de Staalbouwprijs 2006). Hier werd geperforeerd en behandeld staal gebruikt als gevelbekleding. De diep bruinrode kleur van het geroeste staal zorgt voor een verrassend beeld in de straat. De perforaties lieten toe de bestaande gevel te behouden. Door de transparantie blijft het gebouw zichtbaar, terwijl aan de bewoners extra intimiteit wordt geboden. Het materiaal is glad en mat, en het biedt een goede akoestische bescherming (tegen het geluid van het drukke verkeer).

Naast deze zijn er natuurlijk nog tal van andere materialen; natuursteen, glas en glasblokken, leien en kleisteen, kunststoffen

Tekst Jef Sels

Ik ga Bouwen & Renoveren

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels