Gezellig cocoonen in elke kamer

Gezellig cocoonen in elke kamer

Badkamer en wellness, Interieur, Keuken

In de slaapkamer, de woonkamer, de badkamer en zelfs in de keuken vindt de cocooning-sfeer zijn intrek. Een overzicht.

De badkamer wordt een wellnessruimte

De badkamer is de ideale plek om jezelf te trakteren op een moment van welzijn en ontspanning. Dit wordt weerspiegeld in het ontwerp van de kamer met een vrijstaand bad, stijlvolle kranen, een audiosysteem… of, waarom niet, een jacuzzi en/of een infraroodcabine. We nemen meer tijd voor onszelf, en voor sommige mensen mag dat wat kosten!

Een andere vaststelling is dat het aantal vijvers in veel huizen toeneemt. Juist omdat mensen meer tijd in de badkamer willen doorbrengen. Voor een gezin met kinderen is één badkamer niet meer voldoende. Tenminste als je de dag niet met stress wilt beginnen. Voor nieuwe woningen en grote renovaties is het hebben van een ouderbadkamer en een andere ruimte voor kinderen nu meer de regel dan de uitzondering.

les bains à bulles
Thinkstock

Topkeuken

Cocooning is synoniem voor zachte intimiteit en gezelligheid, maar het is ook het plezier van lekker eten. En, bij voorkeur, om ervan te genieten in het gezelschap van de mensen die we liefhebben. Thuis koken en familieleden uitnodigen is nog nooit zo populair geweest. Deze trend wordt weerspiegeld in het ontwerp van de hedendaagse keukens. De keuken is niet meer zo’n kleine, afgesloten ruimte van vroeger. Het is een ruimte die volledig open is en verweven met andere functies. Visueel en auditief contact met andere bewoners en gasten is erg belangrijk.

Omdat er veel gekookt wordt, is de keuken professioneel uitgerust: (stoom)ovens, espressomachine, teppanyak warmhoudlade, wijnkast… Het is niet altijd even gemakkelijk om al deze apparaten netjes te integreren. Maar één ding is zeker: in tegenstelling tot vroeger wordt een groot deel van het renovatie- of bouwbudget besteed aan keukeninrichting.

Als het gaat om het creëren van een warme sfeer, is hout populair in al zijn vormen: massief hout, MDF- of HDF-platen, houtfineer… Je vindt het niet alleen terug op de zijkanten van kasten, maar ook op het werkblad. Een houten werkblad heeft ook zijn nadelen: het is niet de meest hygiënische oplossing en het onderhoud ervan vergt veel tijd en zorg. In dit opzicht is natuursteen een betere keuze en geeft het een zekere authenticiteit aan de keuken. De keuze is groot: blauwe steen, graniet… En als je de voorkeur geeft aan het eenvoudigste onderhoud, dan kies je best voor een composietsteen met een natuurlijke uitstraling.

Lees ook > Verander je huis in een warme cocon

Cocoonen in de woonkamer

In de woonkamers manifesteert de interesse in cocooning door de aanwezigheid van tapijten en modulaire fauteuils in zachte stoffen, de warme kleuren aan de muren en het plezier van een open haard of in ieder geval een haard met zichtbare vlammen. Terwijl er enkele jaren geleden een sterke vraag was naar gashaarden (vooral in hun minimalistische versie, met blauwe vlammen die dansen op witte kiezelstenen), geven kandidaten voor nieuwbouw of renovatie vandaag de dag de voorkeur aan houtkachels en open haarden. Open haarden met schuifdeuren zijn een goede keuze. Als de deur omhoog gaat, genieten de bewoners van een open vuur. Als de deur wordt neergelaten, kunnen ze goed gaan slapen. Deze keuze is eveneens veiliger voor kinderen.

Een cocooninterieur betekent meer fantasie: de zeer sobere jaloezieën worden vervangen door dikke gordijnen, vaak in natuurlijke kleuren. De oorspronkelijke functie van de gordijnen was het bewaren van de privacy en het voorkomen van nieuwsgierige ogen of zonlicht. Maar met de komst van steeds imposantere erkers werden de gordijnen al snel beschouwd als een obstakel voor het licht, zodat ze geleidelijk aan verdwenen. Als je van natuurlijk licht houdt, maar ook van de intimiteit van de gordijnen, kanje nu kiezen voor semi-transparante stoffen. Het ene hoeft niet per se het andere uit te sluiten.

De slaapkamer wordt een suite

Tot ongeveer twintig jaar geleden waren de huizen op een “klassieke” manier ingericht: een woonkamer, een aparte keuken, een hal en een salon op de begane grond, een badkamer voor het hele gezin, eventueel een apart toilet, een slaapkamer voor de ouders en kinderkamers op de eerste verdieping of boven. Vandaag de dag zijn alle kamers min of meer in elkaar genesteld. De slaapkamer ondergaat ook de cocooningtrend en is niet langer een eenvoudige ruimte om te slapen, maar een echte plek van ontspanning. Het ziet er uit als een suite of hotelkamer, waar je kan baden, ontspannen, aankleden (met of zonder dressing) en natuurlijk slapen.

Cocooning, de wintertrend

Deze trend is ook op Instagram schering en inslag. Tot op heden zijn er meer dan een miljoen publicaties met de hashtag #cocooning. En er zijn steeds meer accounts gewijd aan dit thema.

Tekst Dirk De Mesmaeker
Beeld Hansgrohe

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels