‘Gezin bespaart 117 euro op energiefactuur’

‘Gezin bespaart 117 euro op energiefactuur’

Nieuws

Een gemiddeld gezin bespaart dit jaar 60 euro door de maatregelen die de regering genomen heeft om de energieprijzen te milderen. Volgend jaar leveren die ingrepen gemiddeld 117 euro op voor een doorsnee gezin.

De federale ministerraad heeft groen licht gegeven aan een reeks structurele ingrepen die de Belgische energieprijzen moeten drukken en de marktwerking moeten verbeteren. Op kruissnelheid zal een gemiddeld gezin daardoor volgend jaar minstens 117 euro besparen op zijn elektriciteits- en gasfactuur. Dit jaar gaat het om een kleine 60 euro, “voor het deel dat te becijferen valt”.

Index

Concreet sleutelt de regering onder meer aan de indexeringsformules, om te verhinderen dat een stijgende petroleumprijs ook de prijs van elektriciteit en gas nog de hoogte in stuwt. Leveranciers zullen voortaan ook niet meer kunnen verdienen aan het sociaal tarief, aangezien ze nog slechts het verschil tussen dat tarief en het gemiddelde van de laagste tarieven van alle leveranciers zullen terugbetaald krijgen.

Kyoto

Voorts schrapt de regering ook een hele reeks bijdragen die nu nog via de energiefactuur lopen. De bijdrage aan het Kyotofonds wordt opgeheven en kan dus niet meer worden doorgerekend. De financiering van de CREG en de OCMW’s wordt dan weer bevroren tot 2014.

Windmolens

Daarnaast wil de regering verhinderen dat na de subsidies voor zonnepanelen nu ook die voor windmolens op zee zouden ontsporen. Zij zullen dus enkel nog op steun kunnen rekenen zolang ze niet of slechts beperkt rendabel zijn. Maken ze hogere winsten, dan gaat de subsidiekraan dicht.

Verbreking

Tot slot verbiedt de regering leveranciers om nog verbrekingsvergoedingen aan te rekenen, weliswaar met een opzegtermijn van twee maanden. Dat moet overstappen makkelijker maken en zo de concurrentie aanscherpen. (Belga/EE)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels