Gezin betaalt minder voor elektriciteit en meer voor aardgas

Nieuws

Een gemiddeld Vlaams gezin betaalde in 2012 minder voor zijn elektriciteitsverbruik en meer voor het gebruik van aardgas. Dat blijkt uit onderzoek van VREG, de Vlaamse energieregulator.

Een gemiddeld Vlaams gezin betaalde in 2012 minder voor zijn elektriciteitsverbruik en meer voor het gebruik van aardgas. Dat blijkt uit onderzoek van VREG, de Vlaamse energieregulator.

Een gezin uit Vlaanderen betaalde halverwege dit jaar zo’n 3,4 % minder voor het verbruik van elektriciteit. Toch denken bijna 6 op 10 consumenten dat de elektriciteitsprijzen gestegen zijn tegenover een jaar eerder. De opvatting over de elektriciteitsprijzen bij de consument bleek dus niet te kloppen. Waar we dit jaar wel meer voor hebben moeten betalen is aardgas. In de maand juli van dit jaar zijn de aardgasprijzen met 3,67 procent de hoogte in gegaan.

“De perceptie van prijsstijgingen zit in de hoofden van vele gezinnen”, zegt Dirk Van Evercooren, directeur marktwerking bij de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG).

Vrije energiemarkt steeds beter gesmaakt door consument

Sinds de vrijmaking van de energiemarkt begint de concurrentie te spelen en de prijzen voor elektriciteit en aardgas schommelen. De concurrentiestrijd kan de consument voordeel opleveren en steeds meer mensen veranderen dan ook effectief van energieleverancier. Zo stelt de VREG ook vast dat er in 2012 een recordaantal gezinnen veranderd zijn van energieleverancier.

Het voordeel dat gezinnen kunnen halen uit het veranderen van leverancier is dan ook aanzienlijk. Een passief gezin, een gezin dat na de vrijmaking in 2003 bij de historische leverancier bleef zonder een contract te tekenen, kan zo maximaal 167 euro besparen voor elektriciteit en 401 euro voor aardgas. In 2011 was dat respectievelijk ongeveer 125 en 250 euro.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels