‘Giftige’ vloerbekleding mag niet meer verkocht worden

‘Giftige’ vloerbekleding mag niet meer verkocht worden

Nieuws

Vanaf 2014 wordt de verkoop van vloerbekleding, die te veel giftige stoffen bevat, verboden in ons land. Dat schrijven 'Het Nieuwsblad' en 'De Standaard'.

Vanaf 2014 wordt de verkoop van vloerbekleding, die te veel giftige stoffen bevat, verboden in ons land. Dat schrijven ‘Het Nieuwsblad’ en ‘De Standaard’.

Het zijn vooral vloeren uit vinyl, linoleum of tapijt die met lijm zijn vastgemaakt, die kort nadat ze werden geïnstalleerd giftige stoffen kunnen afgeven. Dat heeft een effect op de luchtkwaliteit in de woning. Daarom gaat ons land zo’n 270 chemische stoffen in vloerbekleding aan banden leggen.

Het aantal giftige stoffen is afhankelijk van het product. Erg schadelijk is bijvoorbeeld zachte vinyl, het minst schadelijke stoffen zitten in keramische tegels. De boosdoeners zijn de zogenaamde vluchtige organische stoffen. “Dat zijn stoffen die voor de typische geur zorgen in een pas geverfde kamer of een kamer waar pas nieuwe meubels staan”, zegt Dieter De Lathauwer van de FOD Volksgezondheid.

Later deze regel ook worden toegepast op producten voor wandbekleding en plafonds.

Fedustria, de federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie reageert afwachten. “Het KB moet eerst nog worden goedgekeurd door Europa en er zijn al verschillende lidstaten die bezwaren aantekenen”, aldus Guy Van Steertegem van Fedustria. “Maar de grote meerderheid van de producten die hier te koop zijn, zal die nieuwe normen wel halen”. (Belga/LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels