Glas kleurt uw interieur!

Nieuws

In discrete accenten of uitgesproken aanwezig... Het gebruik van gekleurd glas kan uw interieur een nieuwe dimensie geven.

Gekleurd glas in uw interieur verwerken? Waarom niet! Het is niet alleen mooi om naar te kijken, maar kan een kamer ook opvrolijken, contrasten leggen of een element uit de inrichting in de verf zetten. Dankzij het kleurenspel structureren nuances de ruimte en doen ze vertrekken groter lijken.

Glas wordt via uiteenlopende procedés gekleurd zonder aan transparantie in te boeten óf, integendeel, om het opaak te maken. Een eerste, eeuwenoude techniek: de initiële pasta vermengen met pigmenten. Kleuren gebeurt in de massa. Die kunst gaat terug naar de tijd van de glasblazers. Recenter werden technieken (zoals lakken) ontwikkeld om het glas ondoorzichtig te maken. Het voordeel daarbij is dat het glas niet alleen wordt gekleurd, maar ook wordt beschermd tegen krassen en vlekken, aangezien de achterzijde met een laklaagje wordt bedekt.

Een must op het vlak van gelakte oppervlakken: pasteltinten en metaalkleuren. Naast glanslak is ook een matte afwerking mogelijk. Nóg ondoorzichtiger is geëmailleerd glas. In dat geval wordt op helder glas een laagje glazuur aangebracht. Het oppervlak behoudt de glans van glas, maar schermt door zijn matte karakter toch af. Een variant op dat procedé bestaat in de assemblage glas/gekleurde film/glas. Het gaat daarbij om één of meerdere flinterdunne laagjes polyvinylbutyral (PVB) die tussen twee glasplaten worden aangebracht.

Andere manieren om glas te kleuren worden voornamelijk in het kader van renovaties of verbouwingen gebruikt. Er bestaan technieken (perfect uit te voeren door handige doe-het-zelvers) om de bestaande glazen oppervlakken te kleuren. Zo kunt u met een penseel een dikke laag gekleurd vernis rechtstreeks op het glas aanbrengen, gewoon zoals u dat bij schilderwerken zou doen. Een tweede mogelijkheid vergt iets meer precisie. Op het glas brengt u dan een gekleurde, transparante film aan (op rol verkocht). De stukken film knipt u vooraf op maat, waarbij u aan elke zijde een reserve van 1 tot 2 mm neemt om de film volledig vlak te kunnen strijken om eventuele luchtbellen te verwijderen. Vóór u de film op het glas aanbrengt, kuist u de ruiten met zeepwater. Verwijder daarna het beschermende laagje van de film en activeer de lijm door het glasoppervlak met zeepwater te bestuiven. Breng de film op het glas aan en strijk het geheel daarna glad met een trekker om eventuele luchtbellen onder de film te verwijderen.

Dankzij al die technieken kunt u gekleurd glas in heel wat toepassingen verwerken: muurdecoratie, versiering van vloer of plafond, accent in het meubilair of de deuren, bijzondere scheidingswanden,… Alle types (bestaande of nieuwe) glazen oppervlakken kunnen worden gekleurd, ongeacht of de ondergrond glad, grof, vlak of in reliëf is. Laat uw verbeelding de vrije loop!

Cécile Wolfs

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels