Glaswol en rotswol als isolatiemateriaal

Glaswol en rotswol als isolatiemateriaal

Isolatie, Ruwbouw

Soepele isolatiematerialen worden meestal verkocht in rollen of als relatief soepele of halfstijve platen of panelen. Je kan ze met een stanleymes eenvoudig op maat snijden en bij de plaatsing kan je ze lichtjes indrukken. Door hun goede buigzaamheid zijn ze zeer geschikt voor een toepassing tussen de onderdelen van het dakgebinte of van een hout- of staalskelet, en dit zowel bij renovatie als bij nieuwbouw. Wij nemen de twee bekendste, glaswol en rotswol, onder de loep.

Isolatie van minerale oorsprong, zoals glaswol en rotswol zijn veruit het populairst. Ze zijn goedkoop en hebben goede thermische eigenschappen.

Het vertrekpunt voor minerale wol is gesmolten glas (glaswol) of steen (steenwol of rotswol), dat wordt gesponnen tot vezels. Die vezels worden vervolgens met een chemisch of natuurlijk bindmiddel samengeperst. Dankzij die vezelstructuur is minerale wol zeer licht en kan er veel lucht in opgeslagen worden. Dit verklaart de goede isolerende eigenschappen.

Minerale wol wordt gebruikt voor de thermische isolatie van daken, muren en vloeren. Isolatie op basis van minerale wol heeft goede tot uitstekende brandwerende eigenschappen.

GLASWOL

Samenstelling
De basis voor glaswol is zand en gerecycleerd glas (of glasgruis). Die grondstoffen worden eerst gemengd en daarna gesmolten op een temperatuur van 1.100 °C. De toevoeging van een bindmiddel zorgt voor de duurzame verbinding van de vezels. Glaswol slaat lucht op in de vezels en houdt ze daar vast, waardoor het over goede isolerende eigenschappen beschikt.

Vorm
Glaswol wordt verkocht in rollen of als soepele platen in verschillende diktes.

Lambdawaarde
0,030 tot 0,040 W/mK

Dichtheid
10 tot 50 kg/m3

Dikte
Beschikbaar in diktes vanaf 50 mm tot 240 mm

Brandgedrag
De grondstoffen van minerale wol zijn van nature onbrandbaar. In geval van brand zal glaswol de verspreiding van het vuur dus niet versnellen.

Vochtgedrag
Glaswol bederft niet, maar wordt wel snel aangetast in contact met water. In dat geval moet het meestal vervangen worden. Glaswol is in geen enkel geval geschikt voor plaatsing in een vochtig milieu.

Toepassingen
Glaswol wordt vooral gebruikt voor isolatie aan de binnenkant – hellende daken (tussen de kepers), vloeren (tussen de vloerbalken) of als opvulling van hout- of staalskeletten – maar ook als spouwmuurisolatie.

© Isover

Plaatsing
Glaswol breng je het best aan met een dampscherm. Dit wapent de isolatie beter tegen vocht. Op bepaalde types glaswol wordt in de fabriek al een dampscherm aangebracht. Dit brengt een kleine meerkost met zich mee, maar versnelt wel de installatie.

Standaardglaswol irriteert de huid, de ogen en de luchtwegen. Een masker, handschoenen en beschermende kledij zijn dus aanbevolen bij plaatsing. Er bestaat echter ook een variant waarbij het chemische bindmiddel vervangen is door een bindmiddel op basis van plantaardige vezels, zonder fenol en formaldehyde. Sommige fabrikanten bieden ook platen of rollen aan die aan beide zijden bekleed zijn met een polyestervlies. Dat zorgt ervoor dat de isolatie minder irriteert en het plaatsingsgemak verbetert.

Glaswol is soepel en kan je bijgevolg licht samendrukken om onregelmatigheden in het dakgebinte of het skelet op te vullen. Te hard samendrukken gaat echter ten koste van de isolatiewaarde.

Milieu-impact
Glaswol gebruikt niet-hernieuwbare grondstoffen (zand, glas) en voor de productie is veel energie nodig. Met de ECOSE® technologie kan de benodigde energie echter gevoelig verlaagd worden.

Kostprijs
Tussen 5 en 10 euro/m2 voor een dikte van 10 cm (excl. plaatsing en btw).

ROTSWOL

Samenstelling
Rotswol is het resultaat van de combinatie van vulkanisch gesteente (basalt), klei en kalksteen die op 1.400 °C wordt gebakken. Dit mengsel wordt vervolgens herleid tot vezels die met kunststofharsen worden gebonden.

Rockwool

Vorm
Vooral in de vorm van rollen of soepele platen.

Lambdawaarde
0,032 tot 0,044 W/mK

Dichtheid
20 tot 80 kg/m3

Dikte
40 tot 240 mm

Brandgedrag
Rotswol is onbrandbaar.


Vochtgedrag
Rotswol bederft niet, maar heeft een lage waterdampdiffusieweerstand. Wanneer rotswol met een hoge dichtheid (in rollen bijvoorbeeld) nat wordt, neemt het water de plaats in van de lucht die voor de isolatie zorgt. Vocht heeft dus een negatieve impact op de thermische prestaties van rotswol.

Toepassingen
Hellende daken, binnenmuren en vloeren.

Plaatsing
Rotswol irriteert iets minder dan glaswol, maar bij de plaatsing zorg je toch best voor aangepaste bescherming (handschoenen, masker en beschermende kleding).

Bij plaatsing in het dakgebinte of bij skeletbouw, moet de isolatie verplicht afgewerkt worden met een dampscherm.

Milieu-impact
De belangrijkste grondstof van rotswol is basalt. Dat is een natuurlijk maar niet-hernieuwbaar materiaal. Het productieproces van rotswol is zeer energieverslindend.

Kostprijs
Tussen 10 en 15 euro/m2 voor een dikte van 10 cm.

Isolatiematerialen overzicht.

 

Tekst Admon Wajnblum

Openingsbeeld Knauf Insulation

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels