Goed isoleren is pure winst

Goed isoleren is pure winst

Duurzaam bouwen, Isolatie

Is je huis goed geïsoleerd, dan kan je tot 40% besparen op je energierekening. Denk bijvoorbeeld aan dak-, vloer en muurisolatie.

Wil je energie besparen, zorg dan eerst en vooral voor een goede isolatie van je huis. Dat voorkomt dat de warmte in je woning verdwijnt via de muren, vloer of plafond én dat koude buitentemperaturen langs dezelfde weg je huis inkomen.

Isolatie is geen keuze, maar een plicht. De Vlaamse overheid stelt in de energieprestatieregelgeving van 2006 bepaalde minimumeisen aan de isolatie van woningen. Die moet voor een spouwmuur minimaal 4 cm dik zijn, voor de vloer 4 cm en voor het dak 8 cm.

De aanbevolen isolatie ligt overigens een stuk hoger dan deze minimumeisen: voor een spouwmuur wordt 10 cm aangeraden, voor de vloer 6 cm en voor het dak 15 cm. Maak je geen zorgen over de meerkost van het isoleren: die verdien je binnen 5 tot 8 jaar terug. Bovendien komt de overheid je tegemoet door het toekennen van premies.

Ook wie binnenkort z’n woning wil verkopen, doet er goed aan deze eerst degelijk te isoleren. Sinds najaar 2008 is een energiecertificaat bij de verkoop van een woning verplicht. En sinds 2009 is dit ook bij (her)verhuur van een woning verplicht worden.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels