Goed om weten: nieuwe dakisolatienorm sinds 1 januari 2015

Goed om weten: nieuwe dakisolatienorm sinds 1 januari 2015

Isolatie

Het isoleren van uw dak is van essentieel belang. Zeker nu de Vlaamse regelgeving hieromtrent veranderd is sinds 1 januari 2015.

Het is de bedoeling dat alle daken van eigendomswoningen en -huurwoningen, die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten, geïsoleerd zijn tegen 2020. Dit is sinds 1 januari 2015 al een verplichting voor alle zelfstandige woningen (studio, eengezinswoning en appartement). Als minimumnorm wordt een R-waarde voor dakisolatie (of zoldervloerisolatie) van 0,75m² K/W genomen.

Wanneer er nu een woningonderzoek plaatsvindt, kunnen er strafpunten toegekend worden als de woning niet aan de dakisolatienorm voldoet. Tussen 2015 en 2020 krijgt de woning daarvoor een beperkt aantal strafpunten en krijgt de eigenaar de tijd om het dak te isoleren.

Vanaf 1 januari 2020 worden 15 strafpunten toegekend als de woning bij een woningonderzoek niet aan de dakisolatienorm voldoet. Een woning kan daaropvolgend ongeschikt verklaard worden door de burgemeester, waardoor de eigenaar werken zal moeten uitvoeren om de woning opnieuw conform te maken.

In een appartementsgebouw worden de strafpunten toegekend aan alle appartementen en niet enkel aan het appartement, of de appartementen, die onder het dak gelegen is.

Meer info via de website van Wonen Vlaanderen

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels