‘Goedkoop is een illusie als het gaat over energie’

‘Goedkoop is een illusie als het gaat over energie’

Energie

'Goedkoop' betekent vaak dat je later de echte prijs betaalt op een andere manier, zo zegt Ik Ga Bouwen-hoofdredacteur Eric Cloes. "Het is de hoogste tijd om onze consumptiepatronen te herzien, meer bepaald door ons bereid te tonen de juiste prijs te betalen."

We horen het steeds vaker: meer en meer mensen leven grotendeels op krediet. Dat hoeft niet alarmerend te zijn, zolang we de financiële mogelijkheden hebben om die schulden af te lossen. Maar ook ons consumptiegedrag genereert veel schulden, niet alleen financiële maar ook ecologische en sociale.

Zo wordt goedkope energie als een buitenkans gezien: met het uitgespaarde geld kun je iets leuks doen in je vrije tijd of je spaargeld aandikken. Maar we weten ook dat we door minder te verbruiken de klimaatopwarming kunnen vertragen en kunnen omschakelen naar duurzame energie. Verantwoord gedrag veronderstelt dan ook dat we het uitgespaarde geld van de energierekening systematisch herinvesteren in een betere isolatie van de woning of het vervangen van een energievretende verwarmingsketel of verlichting. Door deze uitgaven niet te doen of uit te stellen, vergroten we de ecologische schuldenberg dramatisch – schulden waarvoor onze kinderen ooit zullen moeten opdraaien.

Het is de hoogste tijd om onze consumptiepatronen te herzien, meer bepaald door ons bereid te tonen de juiste prijs te betalen. Een prijs die rekening houdt met de geleverde arbeid, de recyclagekosten van het product wanneer het niet meer dient, en met het herstel van het door onze consumptie aangetaste milieu.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels