‘Goedkope Slovaken te huur’ op tweedehandssite

Nieuws

Op een tweedehandswebsite biedt een bedrijf 'stielmannen uit Slovakije aan, voor de helft van de prijs.'

Een Slovaaks bedrijf biedt op een Vlaamse tweedehandssite goedkope bouwvakkers aan voor de helft van de prijs van Vlaamse stielmannen. ‘Volstrekt legaal’, zegt zaakvoerder Alex Meeuwissen. De Confederatie Bouw wil de advertentie zo snel mogelijk weg, schrijft Het Nieuwsblad.

“Wij leveren lassers, tegelzetters, schilders, stukadoors, metselaars”, staat te lezen op de website. “De Slovaken die wij aanbieden zijn zelfstandigen, ze betalen al hun belastingen en ziektekosten in Slovakije. Dus geen problemen met belastingen of werkgeversbijdragen, en een grote besparing voor u”, klinkt het.

In de krant zegt de Nederlandse zaakvoerder van het bedrijf, gevestigd in Slovakije, dat alles legaal gebeurt. “Oneerlijke concurrentie? Dat vind ik niet: de regels laten het toe, zo zit de Europese Unie nu eenmaal in elkaar.”

Schijnzelfstandigen

De confederatie Bouw is niet te spreken over de advertentie. “Het gaat hier om een bedrijf, dat in het buitenland is gevestigd en personeel aanbiedt, maar in ons land niet erkend is als uitzendbureau”, zegt Robert de Mûelenaere. “Bovendien zijn het schijnzelfstandigen. Dat is onwettig.”

De FOD Sociale Zekerheid onderzoekt de zaak. “Ons argwaan is alvast gewekt”, beaamt Gerrit Van de Mosselaer van de FOD Sociale Zekerheid. Het lijkt erop dat hier een driehoeksconstructie wordt opgezet met een tussenpersoon die zogenaamde zelfstandigen levert. De bouwvakkers in kwestie mogen inderdaad voor een tijdje naar ons land komen, maar ze moeten ook in Slovakije werken of gewerkt hebben. Anders moeten ze hun sociale bijdragen wel degelijk hier betalen.” (AVE)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels