Gordijnkoorden kunnen gevaarlijk zijn voor kinderen

Decoratie en meubilair, Nieuws

De Europese Commissie wijst op het gevaar van koorden en kettingen van gordijnbekleding voor kleine kinderen.

Koorden en kettingen van gordijnbekleding kunnen een gevaar zijn voor jonge kinderen. De Europese Commissie (EC) waarschuwt donderdag voor het “verborgen gevaar in huis”: tussen 2008 en 2010 stierven in de EU negen kinderen (15 tot 36 maanden) door wurging met koorden van dergelijke vensterbekleding.

De Commissie organiseerde donderdag in Brussel een conferentie om te waarschuwen voor het gevaar. Jonge kinderen kunnen er tijdens het spelen in verstrikt geraken, bijvoorbeeld wanneer de raambekleding zich vlak naast een sofa bevindt.

Om het gevaar te staven geeft de EC een rist cijfers. Zo waren er negen slachtoffers tussen 15 en 36 maanden oud in de Unie tussen 2008 en 2010. In het Verenigd Koninkrijk zouden er jaarlijks twee kinderen het leven bij laten. In 2002 moesten in zeven EU-lidstaten 90 kinderen naar de spoedafdeling. In de VS zijn er sinds 1999 119 slachtoffertjes.

De EC en de lidstaten werken nu aan strengere veiligheidsvoorschriften die tegen eind dit jaar groen licht zouden krijgen. Nu al kunnen ouders praktische maatregelen treffen of kiezen voor nieuwe producten waarbij de koord of ketting onderaan bevestigd is aan de wand en dus niet loshangt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels