Goud is de kleurtrend in het interieur voor 2016

Goud is de kleurtrend in het interieur voor 2016

Interieur, niet importeren

Goud is helemaal van terug van weggeweest. Dat bewijst de verkiezing van Ochre Gold tot Levis Kleur van het jaar 2016. De verffabrikant onderzoekt elk jaar wat de belangrijkste trends op vlak van kleur zijn en bundelt deze in zijn trendcollectie. Belangrijkste constante daarin: de consument is op zoek naar meer warmte in zijn interieur.

Niet over één nacht ijs

Levis houdt niet zomaar zijn vinger in de wind om een kleur van het jaar te kiezen. Het is een proces waar voorbij de grenzen van het interieur wordt gekeken. Isabelle De Ganck, manager van het Colour Lab bij Levis verduidelijkt hoe het bedrijf tewerk gaat. “We nodigen allerhande experts uit naar het Global Aesthetic Center van AkzoNobel om te praten over hun eigen productinnovaties. Hoe meer divers het pluimage, hoe beter: van architecten en stofspecialisten, tot mensen uit de auto-industrie of de verlichtingswereld. Op basis van de materialen die zij ontwikkelen kunnen we ontleden welke texturen en kleuren zullen domineren. Uit die input proberen we de kleur te destilleren die het beste aansluit bij de trends. De kleur van het jaar is wereldwijd dezelfde, maar het palet er rond kan per land verschillen.

 

Warmte boven

“Voor 2016 voeren warme kleuren overal de boventoon”, gaat De Ganck verder. We zijn helemaal weg geëvolueerd van het bijzonder strakke met koude tinten, naar een zachtere, meer Scandinavische stijl om nu volop de warme tinten op te zoeken. We zitten hiermee op een toppunt. Warmer dan okergoud kan je praktisch niet gaan. Bij het materialengebruik zien we net hetzelfde patroon. Hout is weer helemaal terug, net als andere natuurlijke materialen die warmte in een ruimte bijbrengen. Goudtinten hebben uiteraard een heel uitgesproken temperament. De rest van het trendpalet bestaat dan ook uit natureltinten die het gouden geweld temperen, ton sur tons voor meer diepgang en frisse tinten om een verassende twist aan je interieur te geven.”

 

Tipje van de sluier

“Het interieur is eigenlijk telkens een subtiel spel tussen warmte en koude. Dat geldt trouwens niet alleen in kleuren, maar ook in materialen. Hoe beter je slaagt in het evenwicht, hoe minder snel je zal uitgekeken raken op je interieur. In 2016 zitten we aan het ene uiterste van het spectrum met de uiterst warme goudtinten. De komende jaren zullen we ongetwijfeld weer evolueren naar meer koude accenten in kleur. Blauw en blauwgroen worden de tinten voor de nabije toekomst”, voorspelt De Ganck.

Valérie Couplez

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels