Gouden Baksteen voor VDAB en FVB Constructiv

Nieuws

De Gouden Baksteen gaat dit jaar naar de VDAB en FVB Constructiv voor hun volgehouden investeringsinspanningen in diverse, innoverende en toekomstgerichte bouwopleidingen.

De Gouden Baksteen bekroont elk jaar een verdienstelijke politieke persoonlijkheid omwille van zijn of haar positieve impact op de bouwsector. De Gouden Baksteen gaat dit jaar naar de VDAB en FVB Constructiv (Fonds voor de Vakopleiding in de Bouwnijverheid) voor hun volgehouden investeringsinspanningen in diverse, innoverende en toekomstgerichte bouwopleidingen.

Speciale vermeldingen van de jury gaan naar het “excellente centrum” van VDAB in Hamme en Talentenwerf, het voorbeeld van een excellente alliantie tussen overheid, onderwijs en sector.

Centrum duurzaam bouwen

Het ‘excellente centrum duurzaam bouwen’ van de VDAB in Hamme is de eerste opleidingslocatie in Vlaanderen die zich voluit toespitst op duurzame bouwtechnieken. Sinds september 2011 worden nieuwe cursisten opgeleid in duurzame groene beroepen zoals isoleerder ruwbouw-dak en plaatser van zonnepanelen. Dit opleidingscentrum zal het pilootcentrum zijn van waaruit nieuwe methoden en technieken worden geïmplementeerd in de reguliere VDAB-opleidingen en opleidingen van partners.

Hiermee werd het startschot gegeven van de nieuwe richting die de VDAB met zijn bouwopleidingen wil inslaan. De opleidingen in duurzame bouwtechnieken van de VDAB zorgen mee voor de broodnodige aansluiting bij de maatschappelijke evolutie naar anders en duurzaam bouwen, met nieuwe technieken en nieuwe beroepen.

Talentenwerf

Talentenwerf is het job- en opleidingspunt bouw dat er is gekomen n.a.v. de grote infrastructuur- en bouwwerken die gepland zijn in en rond Antwerpen om de bouwbedrijven te helpen bij hun zoektocht naar gemotiveerde arbeiders uit de regio. Talentenwerf geeft advies en hulp aan bouwbedrijven en hun arbeiders, werkzoekenden die willen werken in de bouw en bouwscholen, bouwleerlingen en ouders van leerlingen die een bouwopleiding willen volgen.

Talentenwerf is een unieke samenwerking tussen de VDAB, de Stad Antwerpen, de provincie Antwerpen, het bouwonderwijs en de bouwsector (FVB Constructiv) die hun knowhow en ervaring daarvoor inzetten.

Belangrijke avond voor bouwsector

Dit jaar viert de Gouden Baksteen zijn vijftiende verjaardag. Het evenement startte als een jaarlijkse nieuwjaarsreceptie maar is ondertussen uitgegroeid tot het grootste evenement van de Vlaamse bouwsector.

In het verleden mochten persoonlijkheden als premier Yves Leterme, Vlaams minister-presidenten Patrick Dewael en Kris Peeters, en de ministers Leo Peeters, Didier Reynders, Dirk Van Mechelen, Frank Vandenbroucke, Sabine Laruelle, Marino Keulen en Hilde Crevits de begeerde trofee in ontvangst nemen. Maar ook organisaties als de Gezinsbond en Vlaanderen Bouwt vielen al in de prijzen. “Beleidsacties op een positieve manier waarderen” is de filosofie achter het gebeuren.

De selectie gebeurde door een vakjury van aannemers, architecten, bouwmaterialenfabrikanten en vertegenwoordigers van de vakpers. De uitreiking van de Gouden Baksteen op vrijdagavond 17 februari in het ICC in Gent verloopt in samenwerking met Wienerberger en Federale Verzekering. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels