Granito: voor een vloer met karakter

Granito: voor een vloer met karakter

Nieuws, Vloeren en plinten

Granito (of terrazzo) is een gietvloer van ongeveer 2,5 cm dikte, die bestaat uit marmerkorrels, cement, polymeer en (eventueel) een kleurpoeder.

Deze vloer ontstond in Italië, het land van het marmer. Met de restjes van het marmer werden twee bekende vloeren gemaakt: granito (vaak ook terrazzo genoemd) en de mozaïekvloer.

Een granitovloer straalt een zekere grandeur uit en u vindt ze dan ook vaak terug in banken, musea en grote villa’s.

Het maken van…

In België vinden we meestal granitovloeren met een heel kleine korrel (van 0 en 1); maar die is minder krimpvrij dan een granito (of Venetiaanse terrazzo) met een mengeling van korrels (van 0 tot 4). De vloer wordt ter plaatse gegoten. De oppervlakte wordt verdeeld in vakken waarvan de verhouding niet groter mag zijn dan 2 op 3 – dit wil zeggen dat een vloer van 2 m op 5 m wordt gegoten in twee delen van 2 m op 2,5 m. Tussen elk deel komt dan een kopervoeg of een fijne marmer- of mozaïekstrook (ook filé genoemd). Langs de muren komt (meestal) een prefab granito plint.

Om een degelijke kwaliteit te bekomen, wordt er tussen de verschillende stappen (gieten, mastieken en slijpen) een verhardingstijd in acht genomen en mag de vloer niet betreden worden. De totale plaatsing en afwerking nemen dan ook gemakkelijk zo’n 10 weken in beslag.

Voor een goede kwaliteit wordt ook aangeraden om de vloer te gieten op een ondergrond van beton (dus geen chape) om zo weinig mogelijk krimp te hebben. En vloer met krimpscheuren is niet langer waterdicht en vertoont na verloop van tijd verkleuringen.

Kleurenpallet

De kleuren zijn heel natuurlijk en zacht en voor een stuk afhankelijk van de kleur van de marmerkorrels. Heel vaak wordt er een kleurpoeder bij het mengsel gevoegd (beige, oker, zacht geel, zacht rood of zacht blauw…). Het eindresultaat is altijd rustig, u zal nooit harde kleuren bekomen.

De prijs

De prijs wordt enerzijds bepaald door de omstandigheden van de werf: de bereikbaarheid, de oppervlakte, gelijkvloers of verdieping, vloerverwarming of niet, enz. Een granitovloer gieten en afwerken is anderzijds ook zeer arbeidsintensief. Het is dus niet zozeer het materiaal maar vooral de loonkost die doorweegt in de prijsbepaling. U mag toch al gauw rekenen op 200 tot 250 euro/m².

-Voordelen:

– Het is een vloer met karakter. In combinatie met een band of ingelegde tekening van mozaïeksteentjes heeft u een unieke vloer.

– Het is een natuurlijk en zeer slijtvast materiaal.

– Veel mogelijkheden qua kleurcombinatie en tekeningen.

– Onderhoudsvriendelijk.

-Nadelen:

– Krimpgevoelig (let op de juiste ondergrond).

– Lange plaatsingstijd.

– Stevig prijskaartje.

Chantal Verrecas

 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels