Gratis zonneboiler kan binnenkort niet meer

Nieuws

De achterpoortjes voor "gratis" zonneboilers worden binnenkort gesloten. Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) heeft hierover een ministerieel besluit klaar.

De achterpoortjes voor “gratis” zonneboilers worden binnenkort gesloten. Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) heeft hierover een ministerieel besluit klaar. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

De premies voor zonneboilers zijn dit jaar opgetrokken van 75 tot 550 euro/m2 en die zijn volgens installateurs een succes. Bepaalde bedrijven beweren dat een installatie je nul euro kost. Je kan per installatie dan ook tot 4.125 euro aan subsidies opstrijken. Sommige gemeenten doen daar nog iets bij. Volgens Gorik Van Holen, de woordvoerder van Freya Van den Bossche, proberen die installateurs je vaak een te grote installatie te verkopen.

“Want nu wordt die subsidie alleen berekend op de oppervlakte van de zonnepanelen, maar niet op de inhoud van je boiler. Die wordt binnenkort ook meegerekend.” Van den Bossche heeft gemerkt dat installateurs nu meer zonnepanelen koppelen aan de boiler dan nodig is, om toch maar aan het maximale bedrag van subsidies te geraken.

“Als je voor die 4.000 euro een zonneboiler hebt, dan is de kwaliteit trouwens ook bedenkelijk. Je kan beter op de website www.questforquality.be controleren of die installateur ook kwaliteit levert. We merken dat op die site weinig installateurs van zonneboilers geregistreerd zijn”, aldus Van Holen. Het ministerieel besluit ligt bij de Raad van State en zal over enkele weken ingaan. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels